Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Alianţa Pacienţilor Cronici din România

TOŢI CETĂŢENII ROMÂNIEI AU DREPTUL LA OCROTIREA SĂNĂTĂŢII

Văzând declaraţiile publice ale reprezentanţilor Guvernului dar şi Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă 4659677 din 18.10.2020 respectiv art 2, în care se precizează că “Pacienţii cu alte afecţiuni decât COVID-19, internaţi actualmente în Spitalul Clinic Colentina, vor fi transferaţi către unităţi medicale de pe raza Municipiului Bucureşti şi judeţele limitrofe, funcţie de patologie şi disponibilităţile de spitalizare din secţiile de specialitate”, rugăm Primul Ministru şi Ministrul Sănătăţii să clarifice şi să răspundă la următoarele întrebări:

1. Dorim să ştim cum se va realiza acest transfer, cine este responsabil de transferul pacienţilor şi ce se întâmplă cu aceşti pacienţi dacă secţiile de specialitate din alte spitale nu au disponibilităţi de spitalizare?

2. Ce se întâmplă cu pacienţii internaţi la spitalul Colentina, care suferă de boli cronice şi care nu pot fi externaţi datorită stării de sănătate şi nici nu pot fi transferaţi la alt spital?

3. Cum se va transfera medicaţia din programele naţionale de sănătate de la spitalul Colentina la alte unităţi medicale, având în vedere că medicamentele au fost cumpărate prin licitaţie de către spitalul Colentina în baza contractului semnat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?

4. Cum se va transfera medicaţia primită prin donaţii de către spitalul Colentina, având în vedere că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România a autorizat doar farmacia spitalului Colentina pentru aceste donaţii?

5. Ce se întâmplă cu intervenţiile medicale care se realizează doar la spitalul Colentina?

Având în vedere că spitalul Colentina este un spital de tip pavilionar şi se pot organiza cu uşurinţă circuite separate pentru pacienţii COVID, ar fi foarte bine dacă câteva dintre pavilioanele spitalul ar putea să trateze în continuare pacienţii cronici.

Astfel, ar putea să se asigure în continuare monitorizarea şi tratamentul acestor pacienţi fără a fi nevoie să fie transferaţi către alte spitale şi s-ar respecta art. 34 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii:

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.

Reamintim Guvernului şi Departamentului Pentru Situaţii de Urgenţă, că lângă Bucureşti au fost construite spitale modulare care în acest moment funcţionează la capacitate redusă şi rugăm aceste instituţii să se ocupe de dotarea acestor spitale cu aparatele necesare pentru ATI, să transfere personal medical din toate spitalele din Bucureşti către aceste spitale modulare şi să organizeze urgent cursuri de perfecţionare pentru personalul medical care tratează cazurile de COVID, inclusiv cursuri privind modul în care se echipează, se dezechipează şi se folosesc materialele de protecţie. Pregătirea cadrelor medicale este responsabilitatea exclusivă a Ministerului Sănătăţii.

Înţelegem situaţia specială prin care trecem şi acceptăm că situaţiile excepţionale cer măsuri excepţionale, dar şi pacienţii cronici au dreptul la servicii medicale, nu putem să le luăm acest drept şi să ignorăm nevoile lor, de aceea vă rugăm ca orice măsuri luaţi acum şi pe viitor să ţineţi cont de nevoile medicale ale tuturor cetăţenilor României şi să organizaţi consultări cu asociaţiile de pacienţi reprezentative.

Cezar Irimia
Preşedinte, Alianţa Pacienţilor Cronici din România

Radu Gănescu
Preşedinte, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi