Ambasadoarea Franţei în România, doamna Laurence Auer, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezoltării Rurale şi ai companiilor franceze şi româneşti care susţin agricultura durabilă, au vizitat sâmbătă, 10 octombrie, ferma agricolă socială bio&co, o iniţiativă a asociaţiei Ateliere Fără Frontiere, organizaţie neguvernamentală dedicată integrării în muncă a persoanelor vulnerabile, pe baza principiilor economiei solidare şi sustenabile.
În acest context, Ambasadoarea Franţei în România a pus în evidenţă importanţa integrării sociale prin intermediul agriculturii. „Una dintre misiunile „Ateliere Fără Frontiere” este de a reda încrederea persoanelor cele mai vulnerabile. Inserţia socială prin muncă este un semn atât al solidarităţii cât şi al demnităţii. Sunt bucuroasă şi mândră că sunt alături de dumneavoastră astăzi şi că pot vedea pe teren roadele muncii depuse în domeniul integrării sociale prin agricultură”, a declarat doamna Laurence Auer.
La rândul său, Secretarul general al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ionuţ Cătălin Nica, a declarat că acest an a fost unul „deosebit de dificil pentru agricultura din România, poate cel mai greu an din ultimii zeci de ani”, atât din cauza condiţiilor meteo, cât şi a pandemiei. În acest context, domnul Nica a pus în evidenţă faptul că o iniţiativă precum ferma bio&co „ar putea fi răspunsul pentru această situaţie. Alături de ferma de familie, un model de fermă socială, bazată pe agricultura ecologică, este un model ideal, care va trebui susţinut şi multiplicat la nivel naţional”.
„România continuă să aibă peste 30% din populaţie cu risc şi excluziune socială. Efortul pe care l-am realizat cu ferma bio&co arată că există o soluţie pentru persoanele vulnerabile din mediul rural. Apreciem încrederea acordată de sponsori şi credem că este momentul să fim susţinuţi şi de către politicile publice pentru că am dovedit că se poate face economie, agricultură sănătoasă incluziune socială şi protejarea mediului”, a declarat la rândul său doamna Lorita Constantinescu, directorul de dezvoltare al asociaţiei Ateliere Fără Frontiere.
Ferma bio&co a fost înfiinţată în urmă cu cinci ani, cu scopul de a o oferi locuri de muncă stabile persoanelor marginalizate şi fără şanse pe piaţa muncii şi de a crea o agricultură organică, sănătoasă atât pentru sol şi mediu, cât şi pentru consumator. În anul 2018, ferma a obţinut certificarea ecologică, inclusiv pentru cele 80 de soiuri de legume cultivate, pe care le distribuie săptămânal către 90 de clienţi.
Fermele sociale agricole, aşa cum este şi bio&co, reprezintă o soluţie reală pentru obiectivele strategice ale agriculturii româneşti şi europene, precum şi pentru cele care vizează dezvoltarea durabilă şi cea incluzivă a zonelor rurale, generând locuri de muncă, alimentaţie sănătoasă, agricultură durabilă şi creştere economică în mediul rural.
Ateliere Fără Frontiere este una dintre cele 14 asociaţii româneşti care au primit, în prima jumătate a acestui an, un sprijin financiar de 3000 de euro, din partea Ambasadei Franţei în România şi a Institutului Francez din România. Această finanţare a permis asociaţiei Ateliere Fără Frontiere să recondiţioneze 21 de computere, care au fost donate comunităţilor defavorizate, pentru a ajuta copiii din familiile care nu aveau acces la cursurile online din perioada pandemiei.