Comunicat de presă – Asociaţia Secular-Umanistă din România

Calendarul Ştiinţific, unul dintre cele mai longevive proiecte finanţate prin crowdfunding în România, a ajuns la a 11-a ediţie

Calendarul Ştiinţific, unul dintre cele mai cunoscute proiecte de popularizare a ştiinţei, a ajuns la a 11-a ediţie. Editat anual de ASUR, calendarul conţine informaţii din ştiinţă şi este distribuit gratuit în şcoli din întreaga ţară. Recent a fost lansată o campanie de crowdfunding, care îşi propune să strângă suma de 22.000 lei, bani de vor fi folosiţi pentru tipărirea şi distribuirea a minim 15000 de exemplare din calendar. Dacă doriţi să sprijiniţi proiectul şi, totodată, să primiţi calendarul acasă, accesaţi https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2021.

Calendarul Ştiinţific este unul dintre proiectele de tradiţie ale ASUR, unic în România, menit să popularizeze informaţiilor despre micile şi marile descoperiri ştiinţifice care ne-au schimbat viaţa. În fiecare an, voluntarii ASUR colectează informaţii despre evenimentele importante din ştiinţă, despre descoperirile şi invenţiile care ne schimbă viaţa. Informaţiile sunt apoi sortate, iar 365 dintre ele ajung să fie publicate într-un calendar. Calendarul este tipărit ca un poster A1 în câteva mii de exemplare. Apoi, calendarele sunt distribuite în şcoli şi licee din întreaga ţară. În plus, persoanele care contribuie la realizarea proiectului vor primi câteva exemplare acasă.

Peste 110.000 de exemplare au fost distribuite către şcoli în anii trecuţi, iar alte mii de calendare au ajuns la oameni interesaţi de cunoaştere. Proiectul a fost iniţiat în 2010, iar de atunci informaţiile au fost actualizate şi completate anual, iar grafica a avut o temă diferită în fiecare an. Calendarul cuprinde informaţii despre cercetători şi descoperiri din diverse ramuri ale ştiinţei, precum fizica, matematica, biologia, astronomia, chimia, informatica sau medicina.

„Calendarul are deja fani în toate colţurile ţării, chiar şi în afara ei. Ultimele ediţii au fost finanţate integral prin crowdfunding, cu ajutorul a sute de susţinători. Succesul proiectului a depăşit graniţele ţării, calendarul fiind deja replicat în Scoţia şi Spania, urmând ca în curând să apară alte versiuni ale lui în Polonia şi Germania. La noi în ţară, mii de elevi şi profesori aşteaptă la fiecare final de an noua ediţie a calendarului, deoarece proiectul promovează oamenii care au contribuit la evoluţia omenirii şi a devenit o adevărată sursă de inspiraţie pentru elevii din toate colţurile ţării. Şi considerăm că este cu atât mai important să îl realizăm în continuare, cu cât pandemia din acest an a dovedit încă o dată cât de importantă e ştiinţa în viaţa noastră şi cât de importanţi sunt cercetătorii pentru bunăstarea unei societăţi”, a declarat Monica Beliţoiu, coordonatoarea proiectului.

Persoanele care doresc să sprijine financiar acest proiect o pot face accesând pagina campaniei: https://www.sprijina.ro/cauze/calendar2021 şi selectând suma cu care doresc să contribuie, începând cu 10 lei. Plata se poate face online cu cardul, prin transfer bancar sau prin sms. Banii strânşi în cadrul campaniei de crowdfunding vor fi utilizaţi pentru tipărirea şi distribuirea calendarelor la şcoli şi licee din întreaga ţară.

Informaţii din Calendarul Ştiinţific sunt disponibile şi online, pe siteul www.calendarstiintific.ro, împreună cu articole interesante despre descoperirile ştiinţifice, dar şi fişe de lucru pentru elevi, inspirate din Calendar.

În ultimii ani, pe lângă Calendarul Ştiinţific, ASUR a derulat şi alte proiecte de popularizare a ştiinţei, precum Bucharest Science Festival, Zilele Ştiintei (la Adjud, Piatra Neamţ, Râşnov şi Timişoara), Darwin Weekend Braşov, Şcoala Curioşilor şi nenumărate conferinţe.

Monica Beliţoiu
Director Executiv ASUR


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.