Comunicat de presă – Asociaţia SOS Satele Copiilor România

Un pas important pentru tinerii vulnerabili din România

Anual, peste 3.000 de tineri ies din sistemul de protecţie specială a copilului, iar cei mai mulţi sunt nepregătiţi pentru viaţa pe cont propriu. Cel mai recent studiu al Asociaţiei SOS Satele Copiilor arată cifre alarmante pentru România şi nevoia unor măsuri urgente. În acest context, SOS Satele Copiilor lansează Leaving Care – Integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie specială din regiunea Bucureşti-Ilfov, proiect co-finanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi implementat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6.

Proiectul îşi propune creşterea numărului de tineri care părăsesc serviciile de tip rezidenţial pregătiţi pentru a avea o viaţă independentă şi acompaniaţi în primii ani după încetarea măsurii de protecţie şi se adresează copiilor şi tinerilor cu vârsta între 16-26 ani, care se află într-un serviciu de tip rezidenţial sau care au ieşit din îngrijire în ultimii patru ani.

Concret, 70 de tineri tineri din Bucureşti-Ilfov vor beneficia, în funcţie de nevoile identificate, de consiliere socială, consiliere psihologică, terapie psihologică, educaţie pentru formarea deprinderilor de viaţă independentă, acces la servicii medicale, suport şcolar, sprijin pentru plata chiriei şi alte servicii suport, pe o durată de 2 ani.

„Începutul vieţii pe cont propriu este unul cu provocări şi cu temeri pentru orice tânăr, cu atât mai mult pentru cei care au pierdut încă de mici sprijinul familiei şi sunt nevoiţi să lase în urmă tot ce a însemnat pentru ei „acasă”. Pentru ca viitorul lor să fie unul cu încredere, studiul recent lansat a identificat câteva mari probleme unde este nevoie de intervenţie cât mai rapid. Prin acest proiect, facem încă un pas înainte pentru schimbare, pentru binele acestor copii şi tineri şi punem la dispoziţie un model de bună practică în lucrul direct cu cei mai vulnerabili. Mulţumim partenerilor noştri pentru deschidere şi sperăm ca toţi tinerii din acest proiect să aibă un start bun în viaţă.”

Diana Podaru, Director General SOS Satele Copiilor România

„DGASPC sector 3 are o experienţă de peste 17 ani în domeniul integrării socio-profesionale a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie, acordând o atenţie specială acestui grup vulnerabil. În calitate de parteneri în acest proiect, vom continua să dezvoltăm servicii care să contribuie la integrarea tinerilor în societate şi la folosirea optimă a potenţialului lor, reducând astfel riscul excluziunii sociale şi contribuind, în acelaşi timp, la creşterea durabilă a societăţii, a comunităţii sectorului 3.”

Mihaela Ungureanu, Director General DGASPC sector 3

„Faptul de a fi despărţit de părinţi şi de a fi îngrijit într-un centru de plasament reprezintă un dezavantaj major pentru copii şi tineri, care se manifestă în timp printr-o serie de dificultăţi de adaptare. De aici rezultă şi urgenţa acestui proiect care îşi propune prin mijloace specifice să combată efectele nedorite ale instituţionalizării. În calitatea sa de primă instituţie publică din România care a desfiinţat centrele de plasament de tip vechi, DGASPC Sector 6 va interveni alături de partenerii săi de proiect pentru a-i ajuta pe beneficiari să depăşească barierele invizibile care le împiedică accesul la o viaţă normală.”

Gabriela Schmutzer, director general DGASPC Sector 6

Proiectul Leaving Care – Integrarea socio-profesională a tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie specială din regiunea Bucureşti-Ilfov se derulează în perioada 21 septembrie 2020 – 20 august 2023 şi are o valoare totală de 4.751.497,88 lei.

Asociaţia SOS Satele Copiilor România este recunoscută ca model de bună practică în protecţia copilului de către autorităţi, datorită calităţii serviciilor oferite, gamei variate de servicii dezvoltate, condiţiilor de trai oferite copiilor şi tinerilor şi pregătirii continue a personalului. În cei 27 de ani de activitate, 90% dintre tinerii care au părăsit sistemul de îngrijire alternativă SOS sunt integraţi cu succes în societate, au o educaţie potrivită şi un loc de muncă.

Asociaţia SOS Satele Copiilor România face parte din Federaţia SOS Children’s Villages International, prezentă în 136 de ţări din lume. În 27 de ani de activitate, SOS Satele Copiilor România a susţinut cu succes peste 65.000 de beneficiari (copii, tineri, adulţi) aflaţi într-o situaţie de vulnerabilitate.

Pentru mai multe detalii: [email protected]


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.