Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor

ASCPD anunţă alegerea unui nou Consiliu Director şi începerea activităţii Consiliului Consultativ

Bucureşti, 20 Octombrie 2020 – La trei ani de la înfiinţare, Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) din România anunţă componenţa noului Consiliului Director care îşi începe activitatea la data de 01 Noiembrie 2020, pentru un mandat de 24 luni, precum şi înfiinţarea Consiliului Consultativ.

“Asociaţia noastră ghidează responsabilii în protecţia datelor şi alţi specialişti în domeniul confidenţialităţii datelor în rezolvarea numeroaselor probleme juridice, tehnice şi organizatorice, pentru a obţine un echilibru adecvat între interesele persoanelor vizate, care necesită protecţie, şi cele ale operatorilor. Sunt mândru de fiecare membru care a ales sa se implice activ în asociaţie şi care face astfel posibilă o schimbare de mentalitate în România în ceea ce priveşte securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal. Împreună cu membrii noului Consiliu Director şi Consiliu Consultativ sunt convins că vom transforma în realitate toate proiectele pe care ne-am propus să le lansăm în acest mandat”, a declarat Dumitrescu Marius, Preşedintele ASCPD.

În urma alegerilor care au avut loc în luna Octombrie 2020, membrii ASCPD au decis componenţa Consiliului Director ASCPD pentru perioada 2020 – 2022, format din Preşedinte şi nouă Vicepreşedinţi:

Dumitrescu Marius – Preşedinte

Cireaşă Daniela Irina – Vicepreşedinte

Deca Cristiana – Vicepreşedinte

Donciu Cristian Ştefan – Vicepreşedinte

Dumbravă Andrei Nicolae – Vicepreşedinte

Olteanu Alin – Vicepreşedinte

Panait Bogdan – Vicepreşedinte

Popescu-Chiliment Ionuţ – Vicepreşedinte

Simionovici Daniela – Vicepreşedinte

Stoica Paul Sebastian – Vicepreşedinte

Creşterea numărului de vicepreşedinţi este în concordanţă cu strategia organizaţiei şi proiectele asumate pentru următoarea perioadă, fiind o necesitate în contextul în care numărul membrilor, din toate regiunile României, creşte foarte mult.

Consiliul Consultativ ASCPD este format din membri de onoare care au avut un aport deosebit privind promovarea şi dezvoltarea domeniului confidenţialităţii şi protecţiei datelor personale în România, dar şi din personalităţi din afara ţării care contribuie, prin activitatea pe care o desfăşoară constant, la creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului, dar şi al autorităţilor naţionale cu privire la importanţa confidenţialităţii şi protecţiei datelor personale:

Giulescu Cătălin, Director Direcţia pentru Evidenţa persoanelor şi administrarea bazelor de date, fost Responsabil cu protecţia datelor personale al Ministerului Afacerilor Interne.

Ploeşteanu Nicolae, Directorul Centrului pentru Protecţia Datelor – Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş

Hodoş Felix, Preşedinte al Societăţii Române de Cercetare pentru Afaceri Publice şi Private din Tîrgu Mureş (SOROCAPP), Avocat şi practician în insolvenţă, coordonator al “Hodoş şi Asociaţii” şi “Hodoş Business Recovery”

Cîmpean Dan, Director General Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO

Bozianu Sergiu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, Fost Director Adjunct – Direcţia Generală de Supraveghere şi Conformitate la Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova

Săvescu Andrei, Managing Partner la SAVESCU & ASOCIATII şi Juridice.ro

Păun Ciprian , Co-head of Cluj Office of NNDKP, Directorul RRPDSCP

Costea Roland – Expert tehnic şi trainer în domeniul Cyber Security/GDPR, şef de securitate, conformitate şi arhitect de confidenţialitate

Cîmpeanu Toma , Preşedintele Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice

Iancu Ştefan, Legal Advisor, Ethics & Compliance Specialist, CEO Iprivacy

Buzianu Oana, Security Consultant – Certified Ethical Hacker – Pentester, CEO WINTECH

Acest nou organism este implicat de către Consiliul Director ASCPD în vederea luării unor deciziilor strategice şi înaintea lansării unor proiecte cu impact major asupra imaginii ASCPD. Rezultatul acestei consultări se concretizează prin emiterea unor puncte de vedere şi recomandări pe care Consiliul Consultativ ASCPD le comunică Preşedintelui.

Persoanele interesate sa devină membrii ASCPD pot găsi toate informaţiile pe site-ul asociaţiei www.ascpd.ro

Proiectele ASCPD pentru perioada 2020-2022 sunt următoarele:

1. Lansarea campaniei de evaluare şi conştientizare a importanţei Responsabilului cu Protecţia Datelor cu Caracter Personal în instituţiile publice din România care are drept scop evaluarea gradului de conformare a instituţiilor publice din România din punctul de vedere al art. 37 din Regulamentul 679/2016, crearea de noi locuri de muncă pentru Responsabilii cu Protecţia Datelor cu Caracter Personal în instituţiile publice din România şi realizarea unui studiu privind evoluţia gradului de conformare a instituţiilor publice din România din punctul de vedere al art. 37 din Regulamentul 679/2016.

2. Crearea şi implementarea unui sistem de certificare a membrilor ASCPD prin absolvirea unui examen cu dificultate ridicată şi obligativitatea obţinerii anuale a unui număr minim de credite de educaţie profesională continuă, fără a ţine cont de cursurile absolvite până în momentul certificării ASCPD. Întocmirea şi publicarea Registrului naţional al membrilor certificaţi ASCPD.

3. Elaborarea unui “Cod de conduită a operatorilor din România”, conform art.40 din Regulamentul UE 2016/679.

4. Elaborarea şi adoptarea unui “Cod de conduită al Responsabilului cu protecţia datelor cu caracter personal” şi a unui “Cod de etică al membrului ASCPD” la care vor adera toţi membrii asociaţiei.

5. Obţinerea unui loc în Comitetul Economic şi Social prin intermediul căruia sunt avizate, cu rol consultativ, toate propunerile legislative, conform Legii 248/2013.

6. Obţinerea statutului de raportor pentru Autorităţile Europene din domeniul protecţiei datelor

7. Continuarea programului de schimburi de experienţă în cadrul unor instituţii europene sau asociaţii cu statut similar, destinat membrilor ASCPD.

8. Lansarea unui program de mentorat destinat membrilor ASCPD.

9. Organizarea anuală a unei conferinţe naţionale cu ocazia Zilei Europene a Protecţiei Datelor (28 Ianuarie)

10. Marcarea zilei de 25 Mai ca fiind Ziua Naţională a Responsabilului cu Protecţia Datelor în România.

Despre Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) România

Asociaţia Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD) este creată cu scopul de a informa şi de a reuni profesioniştii care doresc să gestioneze cu succes punerea în aplicare a Regulamentului General privind Protecţia Datelor 2016/679 şi a legislaţiei aferente, funcţionând ca un organism consultativ profesionist pentru persoane şi organizaţii. ASPDC este o organizaţie non-guvernamentală, autonomă, apolitică şi non-profit care ajută la definirea, susţinerea şi îmbunătăţirea profesiei de Responsabil în protecţia datelor şi a altor specialişti în domeniu şi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000.

ASCPD ghidează persoanele responsabile în protecţia datelor şi alţi specialişti în domeniul confidenţialităţii datelor în rezolvarea numeroaselor probleme juridice, tehnice şi organizatorice pentru a obţine un echilibru adecvat între interesele persoanelor vizate, care necesită protecţie, şi cele ale operatorilor.

Obiectivul ASCPD este de a oferi soluţii concrete la problemele cu care se confruntă specialiştii în confidenţialitate şi protecţia datelor, de a creşte gradul de conştientizare a legislaţiei şi de a oferi membrilor săi un forum în care aceste subiecte să poată fi dezbătute, precum şi un loc de pregătire profesională continuă. ASCPD militează pentru îmbunătăţirea gradului de conştientizare cu privire la tehnologiile şi legile care pun în pericol viaţa privată, pentru a se asigura că publicul este informat şi implicat.

După o perioadă de 12 luni de monitorizare a activităţii ASCPD în România, membrii Confederaţiei Organizaţiilor Europene pentru Protecţia Datelor (CEDPO) au avizat favorabil, în aprilie 2020, adeziunea organizaţiei româneşti, devenind astfel cel de-al zecelea membru cu drepturi depline.

Confederaţia Organizaţiilor Europene pentru Protecţia Datelor (CEDPO) este o “organizaţie umbrelă” care reuneşte cele mai reprezentative asociaţii naţionale de protecţie a datelor din Uniunea Europeană. CEDPO a fost fondată în septembrie 2011 de Association Francaise des Correspondants a  la Protection des Donnees a  Caractere Personnel (AFCDP, Franţa), Asociacian Profesional Espanola de Privacidad (APEP, Spania), Gesellschaft fur Datenschutz und Datensicherheit eV (GDD, Germania) şi Nederlands Genootschap van Functionarissen voor de Gegevensbescherming (NGFG, Olanda). Din momentul fondarii în 2011 şi pană în momentul aderării Asociaţiei Specialiştilor în Confidenţialitate şi Protecţia Datelor (ASCPD), doar cinci organizaţii au mai fost invitate să se alăture Confederaţiei: ADPO din Irlanda, ARGE Daten din Austria, ASSO DPO din Italia, SABI din Polonia si AEPT din Portugalia

Scopul acestei Confederaţii este de a promova rolul Responsabilului cu protecţia datelor (DPO) şi de a milita pentru un sistem de protecţie a datelor echilibrat, bazat pe experienţă practică şi eficienţă. În plus, CEDPO contribuie activ la o mai bună armonizare a legislaţiei şi a practicilor privind protecţia datelor în Uniunea Europeană (UE) şi în Spaţiul Economic European (SEE), unind toate organizaţiile membre într-o singură voce şi valorificând astfel experienţa bogată şi diversă ale asociaţiilor membre ale CEDPO, care deţin cunoştinţe practice despre problemele care înconjoară rolul şi poziţia DPO, precum şi provocările zilnice cu care se confruntă. CEDPO este şi un interlocutor activ pentru factorii de decizie europeni şi autorităţile pentru protecţia datelor în contextul adoptării şi implementării Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR), propunerile sale jucând un rol important în definirea legislaţiei actuale, în special în ceea ce priveşte reglementarea poziţiei şi a rolului responsabilului cu protecţia datelor (DPO). De asemenea, CEDPO a participat la modernizarea Convenţiei 108 a Consiliului Europei (“Convenţia pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal”), susţinând o mai bună recunoaştere a rolului crucial pe care DPO îl joacă în protecţia datelor în zilele noastre. Mai multe detalii despre proiectele asociaţiei găsiţi pe www.ascpd.ro


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi