Comunicat de presă – Asociaţia „Totul Este Posibil”

FEM, un program de conştientizare şi prevenţie a cancerului la sân, derulat de Asociaţia TOTUL ESTE POSIBIL

Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor. Încă din anul 1985, luna octombrie a fost declarată lună de Informare şi Prevenire a Cancerului la Sân la nivel mondial.

Începutul lunii Octombrie a marcat lansarea oficială a campaniei FEM (Fă ecografia mamară!), un program de conştientizare şi prevenţie a cancerului la sân, derulat de Asociaţia TOTUL ESTE POSIBIL, la iniţiativa unei activiste a luptei împotriva cancerului.

Evenimentul a avut loc la Tulcea (Hotel Insula) şi s-a transpus într-o acţiune amplă, prin care se marchează astfel şi Luna Roz, luna mondială de luptă pentru combaterea cancerului la sân, moment în care orice femeie trebuie să îşi reamintească importanţa sănătăţii ei ca mamă, soţie, colegă, într-un cuvânt: femeie.
Programul a fost conceput şi iniţiat de Laura Ghioc (Tulcea), supravieţuitoare a cancerului, voluntar pentru multe cauze umanitare de aproape 10 ani, în special cauze oncologice. Persoanele beneficiare ale programului sunt femeile în dificultate materială sau diagnosticate cu cancer ori cu risc potenţial. În baza campaniei, persoanele înscrise primesc un voucher cu ajutorul căruia efectuează GRATIS un consult de specialitate. Realizarea ecografiilor din cadrul FEM se vor efectua în fiecare joi, în baza programărilor, la clinica parteneră Routine Med, care a răspuns prompt propunerii de derulare a proiectului pentru sănătatea femeilor din Tulcea. În prezent sunt înscrise în FEM 30 de femei cu vârste diferite, care vor beneficia de gratuitate în investigaţii, dar şi de atuul considerabil al unei programări rapide, aspect dificil de realizat în context pandemic.

În cadrul primei intâlniri FEM, moderată de coordonatoarea de program, Laura Ghioc, s-a încurajat şi formarea unei mici comunităţi de Brave Girls, care să se alăture iniţiativei naţionale Brave Cut – donarea de păr, pentru pacientele internate la Institutul Oncologic Bucureşti. Cea mai tânără donatoare dintre primele 5 Brave Girls, este micuţa Sofia (din Nalbant), care la doar 6 ani a ţinut să îşi doneze codiţa blondă, pentru realizarea unei peruci pentru o copilă internată la IOB.
Startul FEM a fost posibil datorită implicării marii comunităţi MMTCG (mulţumiri doamnei Bianca Potyesz) din Timişoara. Practic, Mămicile din Vest s-au mobilizat pentru susţinerea sănătăţii Mămicilor din Est.

Prima întâlnire FEM a fost decorată cu mult roz – baloane, flori şi chiar ciocolată roz, produse donate de Kaufland Tulcea, care s-a alăturat cu entuziasm acestui program de mare importanţă pentru sănătate.

În România, 60.000 de femei primesc anual diagnosticul de cancer la sân. Riscul femeilor cu vârsta între 30 si 40 de ani să sufere de aceasta afecţiune este de aproximativ 1 la 250, fiind de patru ori mai mare în cazul femeilor cu vârsta între 40 şi 50 de ani (de 1 la 70). Aceste numere ar putea fi mult mai mici dacă evaluările şi controlalele de screening ar deveni un obicei pentru fiecare femeie.

„Odată cu venirea lunii octombrie, FEM reaminteşte tuturor femeilor să aibă grijă de ele şi să nu aştepte primele simptome pentru a-şi face evaluarea care trebuie reînoită an de an”, a declarat Eliza Niţescu, membru fondator al Asociaţiei TOTUL ESTE POSIBIL.

FEM, aşa cum îi şi spune numele, este un îndemn clar la acţiune imediată: FĂ ECOGRAFIA MAMARĂ!

POVESTEA FUNDIŢEI ROZ

Prima utilizare a fundiţei roz îi aparţine lui Susan Komen, care, în cadrul cursei oraşului New York organizată în 1991, a început să distribuie panglici roz participanţilor din partea Fundaţiei Cancerului Mamar.

Astfel, fundiţele roz au început să joace un rol important şi să devină un simbol al luptei femeilor împotriva cancerului mamar.

DESPRE TOTUL ESTE POSIBIL

Organizaţia a fost înfiinţată cu scopul de a sprijini performeri în diferite domenii, printre persoanele susţinute de asociaţie numărându-se elevi olimpici, sportivi campioni, artişti sau oameni de cultură. Campaniile vizează în special proiecte în domeniile educaţiei, sportului, sănătăţii sau mediului.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.