Comunicat de presă – Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti

Zestrea României din Patrimoniul UNESCO adusă în lumina reflectoarelor

Duminică, 18 octombrie 2020, pe Trinitas TV, de la orele 20.30 are loc lansarea proiectului cultural Arta şi Patrimoniu, prin difuzarea primei ediţii dintr-o serie de 48 de episoade. Spaţii sacre, unice în lume ale României, care se află şi în patrimoniul mondial UNESCO, vor fi „personajele principale” ale documentarului.

Proiectul cultural „Artă şi Patrimoniu” este realizat de Primăria Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Trinitas TV, Asociaţia Culturală „ArtHalle”, Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Institutul Cultural Român.

„Este un prilej excelent de a aduce în centrul atenţiei frumuseţile şi bogăţiile ţării, vestigiile arheologice, lăcaşurile de cult şi siturile româneşti incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO” – a declarat Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti. „Sunt moşteniri culturale şi istorice pe care le-am primit de la înaintaşii noştri şi pe care avem datoria să le păstrăm şi să le promovăm. Vom realiza şi un film documentar de prezentare a acestor comori ale României care va include secvenţe reprezentative din emisiune şi care va fi difuzat la sediile ICR şi la Ambasadele României de pretutindeni. Dorim să suplinim nevoile culturale ale persoanelor de vârsta a treia şi să le aducem raze de speranţă şi momente de bucurie sufletului şi spiritului”.

Emisiunea este moderată de Nicoleta Zagura, expert UNESCO în Educaţie Artistică pentru Patrimoniu, iniţiatoare a acestui proiect cultural, prin Asociaţia Culturală „ArtHalle”.

” ‘Artă şi Patrimoniu’ are un scop educaţional, informativ şi de popularizare a obiectivelor patrimoniului cultural din România. Este conceput ca un curs de istoria artei pe înţelesul tuturor şi ilustra prin imagini grăitoare călătoriile virtuale în spaţiile sacre din România, iar subiectele descrise şi povestite în aceste lecţii şi călătorii virtuale se vor regăsi pe site-ul şi pagina de FB a CSMB. Nu în ultimul rând, unul din scopurile proiectului este digitalizarea imaginilor obiectivelor patrimoniului cultural de importanţă naţională, regională şi universală, pentru a servi ca material ilustrativ şi de cercetare generaţiilor viitoare.” – a spus Nicoleta Zagura.

În cele 48 de episoade sunt prezentate monumente din Nordul Moldovei, din Maramureş şi din Oltenia: mănăstirile şi bisericile Arbore, Pătrăuţi, Voroneţ, Probota, Suceviţa Moldoviţa, Bârsana, Rogoz, Ieud Deal, Budeşti, Deseşti şi Hurezi, satele cu biserici fortificate din Transilvania şi bisericile de lemn din Maramureş.

Fiecare episod „Artă şi Patrimoniu” va avea durata de 25 de minute şi va fi difuzat săptămânal la Trinitas TV, propunând câte o călătorie fascinantă prin siturile UNESCO din România.

Biroul de Presă al Centrului pentru Seniori al Municipiului Bucureşti


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.