Critic National
critic national stiri 24/7

Comunicat de presă – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România

62% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii se confruntă cu mari probleme pe perioada pandemiei

36,1% dintre pacienţii cu boli reumatismale inflamatorii spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă în perioada pandemiei este lipsa accesului la servicii medicale. Pentru 20,2% problema majoră constă în dificultatea de a ajunge la spital, pentru 2,9% lipsa tratamentului şi pentru 2,8% lipsa unui anumit medicament. Pentru 38% prevalează teama de a nu se infecta cu SARS COV 2.

Aceste rezultate sunt cuprinse într-o cercetare realizată de Asociaţia Pacienţilor cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania ART şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în cadrul Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi ce se desfăşoară în perioada 28-30 octombrie în varianta online.

Studiul a fost realizat în luna octombrie pe un eşantion de 224 pacienţi cu boli reumatismale inflamatorii (poliatrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, sclerodermie, artrită psoriazică, lupus şi alte afecţiuni din gama artritelor).

Un procent de 35,9% dintre pacienţi au răspuns că nu au fost niciodată la medicul reumatolog în 2020, iar 21,5% dintre ei au fost de doar trei ori. Doar 33,5% dintre cei chestionaţi au răspuns că au fost la medicul reumatolog de câte ori au avut nevoie.

Mai grav este că 29,5% dintre pacienţi şi-au interupt tratamentul, menţionând motive precum:

– Lipsa accesului la medicul curant, Spitalul în cauză nefiind accesibil şi bolnavilor cronici,

– Perioade în care nu s-a găsit medicamentul necesar,

– Lipsa accesului la controlul periodic,

– Imposibilitatea schimbării medicaţiei în situaţiile în care acest lucru se impunea, din cauză că a lipsit accesul la medicul curant,

– Necunoaşterea planului de tratament în lipsa comunicării cu medicul

Pacienţii spun că toate spitalele ar trebui să aibă circuite şi pentru bolnavii cronici, nu doar pentru cei cu COVID, iar cronicii ar trebui să aibă acces unde au fost trataţi şi înainte.

29% dintre respondenţi spun că au avut nevoie de internare în această perioadă, însă nu au făcut acest lucru din cauze precum: frica de contaminare, spital devenit COVID, aşteptare lungă pentru a ajunge la programare, lipsa locurilor în spital.

23,6% dintre pacienţi afirmă şi că au avut dificultăţi la locul de muncă din cauza bolii. Aici s-a specificat dificultatea de a ajunge la birou din cauza problemelor de sănătate dar şi a temerii de a merge cu transportul în comun, precum şi acceptarea cu dificultate a telemuncii sau suspendarea pe o perioadă a contractului de muncă.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Adauga raspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Comunicate de presa

Revista Presei

Anunturi