Comunicat de presă – Comunicat de presă – PNL Bacău

Mircea Fechet, secretar de stat: “Sistemul care supraveghează în timp real tranzacţiile cu deşeuri din ţară devine funcţional”

Toţi operatorii din piaţa de ambalaje din România, de la cei care colectează până la reciclatori, vor fi monitorizaţi, începând cu 15 ianuarie 2021, prin Sistemul Informatic de Urmărire a Trasabilităţii Deşeurilor din Ambalaje (SIATD) a anunţat astăzi băcăuanul Mircea Fechet, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

“Aşa cum piaţa lemnului avea nevoie de monitorizarea a tot ceea ce se întâmplă din pădure până la depozite, aşa şi piaţa deşeurilor avea nevoie de urmărirea, 24 de ore din 24, a oricărei operaţiuni care implică deşeurile de ambalaje. Practic, odată ce SIADT devine funcţional, se va trece de la o piaţă care astăzi se închide doar pe cifre, la una care se va închide pe cantităţi reale de deşeuri. Asta va duce la dispariţia situaţiilor în care colectarea sau reciclarea se realizau doar pe hârtie”, a explicat Mircea Fechet, la conferinţa “Circular Waste – SIATD, primii paşi în asigurarea trasabilităţii deşeurilor de ambalaje”.

SIADT va aduce garanţia că totul se desfăşoară transparent şi legal. Firmele vor fi obligate să facă proba existenţei deşeurilor care fac obiectul unei tranzacţii, prin încărcarea în aplicaţie a două fotografii cu încărcătura de deşeuri şi a patru fotografii cu mijlocul de transport. Punctul de încărcare va fi monitorizat prin GPS. Posibilele tranzacţii ilegale vor putea fi blocate în timp real. Scopul creării SIADT este acela de creştere a cantităţilor de deşeuri reciclate în mod real şi scoaterea de pe piaţă a celor care nu deţin licenţe de operare.

“Piaţa neagră a deşeurilor trebuie să dispară. Şi mai trebuie ceva: să încetăm să mimăm reciclarea. Pentru România, drumul este unul singur: să trecem de la ţara depozitării, la cea a reciclării!”, a mai spus Mircea Fechet.

BIROUL DE PRESĂ PNL BACĂU


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top