Comunicat de presă – Consiliul Superior al Magistraturii

INFORMARE DE PRESĂ privind modul de soluţionare a sesizării adresată Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către doamna judecător Evelina Oprina, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii

Biroul de informare publică şi relaţii cu mass media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţă publică următoarele:

La data de 13.10.2020 a fost comunicată Consiliului Superior al Magistraturii ordonanţa emisă la 12.10.2020 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, prin care s-a dispus clasarea cauzei înregistrate în urma sesizării formulate de către doamna judecător Oprina Evelina Mirela, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii.

Sesizarea a fost înregistrată iniţial la Direcţia Naţională Anticorupţie şi calificată ulterior drept denunţ faţă de neîndeplinirea dispoziţiilor art. 23 din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

Potrivit celor reţinute în ordonanţa de clasare, denunţătoarea a arătat că există posibilitatea săvârşirii unor fapte de corupţie prevăzute de Legea nr.78/2000 în contextul atribuirii şi executării unui contract de prestări servicii în cadrul unui proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Cauza a fost clasată cu privire la infracţiunea prevăzută de dispoziţiile art. 18š din Legea 78/2000 în temeiul art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală întrucât fapta nu există, considerându-se că “a fost respectat întru totul principiul tratamentului egal şi nu poate fi pusă în discuţie constatarea unei nereguli/abateri cu implicaţii financiare, atâta timp cât a fost aplicată legislaţia în materie de achiziţie”.

De asemenea, în temeiul art.315 alin.1 lit. a Cod procedură penală, s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunilor prev. de art.289 – luare de mită, art.290 – dare de mită, art.291 – trafic de influenţă, art.292 – cumpărare de influenţă, toate din Codul penal şi infracţiunile prevăzute la art.10, art.11, art.12 şi art.13 din Legea nr.78/2000, “având în vedere că nu sunt întrunite condiţiile de fond şi de formă esenţiale ale sesizării în ceea ce priveşte celelalte fapte la care a făcut trimitere denunţătoarea atunci când a susţinut că în cauză sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr.78/2000”.

Consiliul Superior al Magistraturii reiterează pe această cale deschiderea sa deplină către transparenţa activităţii desfăşurate la nivelul instituţiei, asigurând opinia publică de faptul că respectarea tuturor dispoziţiilor legale este o prioritate inclusiv în cadrul derulării proiectelor cu finanţare externă.

Copia anonimizată a ordonanţei de clasare poate fi accesată aici: https://www.csm1909.ro/ViewFile.ashx?guid=5a4bcc33-a467-480b-83c7-f9b652140dd3|InfoCSM

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top