FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură şi mass-media!
FAIR-MediaSind, singura federaţie reprezentativă pentru lucrătorii din mass-media şi cultură, va folosi în activitatea sa GlobaLeaks, software-ul dedicat avertizărilor de integritate. Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights şi este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).
Platforma de avertizare este disponbilă la: fairmediasind.disclosers.eu sau poate fi accesată prin site-ul Mediasind.
Conducerea FAIR-MediaSind spune că a apelat la această soluţie pentru ca cei 8.000 de membri ai federaţiei să se poată simţi în siguranţă atunci când sesizează nereguli, fără teamă de represalii. O astfel de soluţie se dovedeşte cu atât mai necesară în condiţiile în care televiziunea publică, unde federaţia are mulţi membri, a adoptat un cod intern care permite concedierea angajatului, dacă acesta sesizează public abuzuri. Cu ajutorul platformei, riscul ca aceştia să fie recunoscuţi şi pedepsiţi este înlăturat.
Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Naţional din Cultură FAIR, apreciază că „Situaţia dificilă a dialogului social din România, înrăutăţită de actuala pandemie, ne obligă să găsim noi mijloace de a apăra mai eficient drepturile membrilor noştri din cultură şi mass-media. Această platformă este un nou instrument foarte util pe care îl punem la dispoziţia membrilor noştri pentru a putea să identificăm şi să soluţionăm problemele din sector fără a ne expune membrii avertizori”.
Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, susţine că platformă lansată azi cu sprijinul CJI va da posibilitatea angajaţilor şi freelancerilor din cultură şi mass-media să semnaleze, sub protecţia anonimatului, mult mai multe nereguli din instituţiile unde lucrează. Cererile vor fi preluate de avocaţii specializaţi ai federaţiei şi vor fi soluţionate în timp util. „În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat îşi critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcaţi inadecvat sau dacă îşi dau în judecată angajatorul, colegii noştri pot fi concediaţi deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaţilor este esenţial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi şi avocaţii noştri ştim pe ce făgaş să mergem. GlobaLeaks ne uşurează munca”, spune Godinac.
„Ultimele luni ne-au arătat cât de important este să ai avertizori care se simt în siguranţă atunci când raportează nereguli. Într-o societate ca a noastră, în care avertizorii sunt văzuţi ca > sau în care sunt ameninţaţi cu dosare penale dacă vorbesc cu presa, de exemplu, o altfel de platformă poate să le asigure anonimatul, dacă ei îşi doresc asta”, spune Cristina Lupu, director executiv CJI.
Directiva UE privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii 1937/23 octombrie 2019 aduce noi obligaţii privind protecţia avertizorilor de integritate[1], în special crearea unui canal protejat pentru raportarea internă, atât pentru instituţiile din sectorul public, pentru entităţile deţinute sau controlate de acestea, cât şi pentru companiile din sectorul privat.
GlobaLeaks este o platformă open source, folosită de peste 300 de entităţi din toată Europa. Ea funcţionează drept canal intern de avertizare şi răspunde tuturor exigenţelor noii Directive Europene pentru protecţia avertizorilor de integritate.