Skip to content
Critic National
Meniu
  • Home
  • Politica
  • Justitie
  • Social
  • Sanatate
  • Lifestyle
  • Fapt divers
    • Revista presei
  • Comunicate de presa
  • Anunturi
    • Afaceri, prestari servicii si firme
    • Agro si industrie
    • Animale de companie
    • Auto, moto si ambarcatiuni
    • Casa si gradina
    • Electronice si electrocasnice
    • Imobiliare
    • Locuri de munca
    • Mama si copil
    • Moda si frumusete
    • Timp liber, hobby, sport si arta
  • Contact
Meniu

Comunicat de presă – Fundaţia Regală Margareta a României

Publicat: 01 octombrie 2020
Peste 200 de specialişti în domeniul senectuţii au aflat soluţii pentru creşterea calităţii vieţii vârstnicilor la Conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”

Bucureşti, 1 octombrie 2020

Fundaţia Regală Margareta a României a organizat joi, 1 octombrie, conferinţa naţională „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă”. Evenimentul, ajuns la cea de-a IV-a ediţie, a fost organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice şi s-a desfăşurat, în premieră, on-line.

Peste 3,7 milioane de persoane din România au vârsta peste 65 de ani, conform raportului INSSE de la 1 ianuarie 2020, iar ritmul îmbătrânirii populaţiei este alarmant, plasând ţara noastră pe locul 2 în topul ţărilor europene. Relevantă, în acest sens, este creşterea indicelui de îmbătrânire demografică de la 112,1 (la ianuarie 2019) la 115,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Prin conferinţa „Bune practici pentru o bătrâneţe frumoasă” organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a persoanelor vârstnice, Fundaţia Regală Margareta a României a adus în atenţia participanţilor cele mai noi informaţii din domeniul senectuţii şi soluţii eficiente şi inovatoare de creştere a calităţii vieţii seniorilor.

Conferinţa a fost deschisă de mesajul Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei române, un îndemn de a-i proteja şi spijini pe vârstnici şi de a colabora pentru a le oferi o viaţă demnă şi speranţa de mai bine.

Cei peste 200 de specialişti participanţi la eveniment au avut acces la teme de interes, raportate la contextul actual al pandemiei COVID-19. Speakeri naţionali şi internaţionali au prezentat statistici actuale privind vârstnicii din România, efectele pandemiei asupra stării de sănătate fizică şi mintală a vârstnicilor, dar şi soluţii practice în sprijinul vârstnicilor, oportunităţi de participare socială şi de implicare în comunitate, exemple de bună practică ce pot fi implementate de cei care activează în domeniul senectuţii.

„Pandemia COVID-19 ne va oferi posibilitatea de a ne evalua abordare curentă, de a cuantifica lecţiile de învăţare în această perioadă şi de a dezvolta strategii de noi abordări pentru a combate singurătatea şi izolarea socială în rândul adulţilor în vârstă În primul rând, trebuie să îi învăţăm pe asistenţii sociali şi pe vârstnici să folosească tehnologii noi, să luăm în considerare nevoile care vor apărea în era post-pandemică pentru pacienţii noştri şi familiile acestora, să elaborăm instrumente mai bune pentru evaluarea singurătăţii şi izolării sociale şi să implementăm noi tehnologii bazate pe resurse – self quantifed – şi care se pot completa online.” Prof. univ. dr. Luiza Spiru, expert în geriatrie şi gerontologie şi coordonator al proiectului strategic Brain Aging.

„Anul 2020 a însemnat reformarea mentalităţii privind îngrijirea vârstnicilor în întreaga lume. Trăim vremuri diferite, vremuri care ne fac să ne adaptăm din mers. Secretul prin care poţi ţine SARS Cov-2 în afara centrelor pentru vârstnici este respectarea strictă a regulilor şi procedurilor de igienă şi izolare.” Alexandru Gerard, director administrativ, Centrul Rezidenţial pentru persoane vârstnice Rosen.

„Este foarte important să rămânem conectaţi cu personale vârstnice în această perioadă. Organizaţii din Franţa au trebuit să se adapteze şi să identifice noi metode de a ţine legătura cu seniorii, beneficiari ai programelor lor. Un simplu telefon, un simplu SMS, dar şi învăţarea acestora să folosească tabletele si telefoanele smart, pot aduce o mare schimbare în bine în viaţa lor, mai ales în timpul pandemiei.” Barbara Bringuier, coordonator internaţional Asociaţia Les petits freres des Pauvres.

Devenită deja o tradiţie, în cadrul conferinţei a avut loc şi lansarea Topului nevoilor vârstnicilor din România şi soluţiile oferite acestora realizat prin prelucrarea datelor colectate în cadrul programului Telefonul Vârstnicului, singura linie telefonică gratuită şi confidenţială dedicată vârstnicilor din toată ţara. Conform acestuia, nevoile declarate ale vârstnicilor care au apelat linia telefonică în cei 5 ani de funcţionare, se împart în cinci mari categorii; nevoia de informaţii utile, nevoia de ingrijire şi sprijin practic, nevoia de sprijin emoţional, nevoia de sprijin material şi financiar şi, nu în ultimul rând, nevoia de a fi activ şi de participare socială.

Partener: Fundaţia Vodafone România. Sponsori: Hochland România, Raiffeisen Bank, Johnson Wax, Metropolitan Life, Kaufland România, Alliance Healthcare, Alphega Farmacie, Societatea Naţională Nuclearelectrica, Hartmann, City Grill, CEZ România, Hotel Ramada. Partener media: Sănătatea buzoiană.

Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Regală Margareta a României este astăzi o organizaţie neguvernamentală de elită care sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, Fundaţia a dezvoltat numeroase proiecte durabile în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte ce şi-au adus contribuţia la reînnoirea spirituală şi socială a României. Fundaţia Regală Margareta a României vine în sprijinul persoanelor vârstnice prin programe menite să crească calitatea vieţii acestora, cu implicarea voluntarilor şi mobilizarea partenerilor instituţionali şi a întregii comunităţi, cele mai recente fiind Telefonul Vârstnicului, Fondul pentru Vârstnici şi Centrele Comunitare Generaţii. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

©2025 Critic National Toate drepturile, rezervate.