Institutul Naţional de Administraţie (INA), aflat în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, lansează, astăzi, 5 octombrie, două chestionare online privind evaluarea oportunităţii flexibilizării modului şi a timpului de lucru în administraţia publică. Acestea se vor aplica la nivel naţional şi sunt destinate personalului cu funcţii de execuţie şi de conducere din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din România.
Prin această iniţiativă, coordonată şi implementată de INA şi susţinută de Secretariatul General al Guvernului şi de Grupul Băncii Mondiale, se urmăreşte identificarea diverselor forme de muncă flexibilă care pot fi aplicate în administraţia publică.
Situaţia actuală din întreaga lume, în contextul crizei provocate de COVID-19, accelerează adoptarea unor schimbări rapide şi luarea unor măsuri deosebite în toate domeniile de activitate, printre care eficientizarea modului de lucru şi flexibilizarea timpului, a programului şi a modului de muncă, motiv pentru care INA (care are un mandat în domeniul cercetării şi inovării) va desfăşura acest sondaj.
Chestionarele îşi propun să evidenţieze măsurile implementate la nivelul instituţiilor publice din administraţia centrală şi locală în perioada pandemiei COVID-19 şi, totodată, să determine posibilitatea utilizării acestor modalităţi moderne de desfăşurare a activităţii pe termen lung. De asemenea, INA va analiza percepţia personalului din administraţia publică referitoare la organizarea timpului de muncă, făcând, în acelaşi timp, deosebirea dintre munca la domiciliu şi telemuncă.
Punând accent atât pe oportunităţile şi beneficiile oferite, cât şi pe provocările întâmpinate de instituţii în situaţii de urgenţă sau alertă, chestionarele creează o imagine de ansamblu asupra eficienţei şi aplicabilităţii formelor de muncă flexibile. Totodată, este necesar ca rezultatele studiului să evidenţieze deschiderea administraţiei din România pentru a avea acest instrument permanent la îndemână, coroborat cu alte metode de muncă flexibile (part-time, orar individualizat de lucru, zile libere plătite compensate ulterior prin ore suplimentare etc.), să creeze mijloacele necesare pentru implementarea unei politici la nivel naţional şi să măsoare gradul de satisfacţie al angajaţilor şi, implicit, al instituţiilor.
Chestionarele vor fi disponibile pe site-ul INA, la secţiunea Cercetare-Inovare, pentru două săptămâni, în perioada 5 – 16 octombrie 2020, urmând ca, la începutul lunii noiembrie, să fie publicate rezultatele preliminare ale studiului.