Comunicat de presă – Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR)

Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate

O nouă expoziţie temporară la MNAR!

Muzeul Naţional de Artă al României deschide joi, 15 octombrie 2020, expoziţia Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate, care prezintă publicului două destine: cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, complet distrus tot atunci.

Expoziţia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradări rar întâlnite în colecţiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vânat şi Natură moartă de Sava Henţia (1848 – 1904).

După trei decenii, expoziţia vorbeşte despre o istorie a refacerii Laboratorului în decursul anilor, detalii evocate prin imagini şi fotografii de tipul înainte şi după, curatorii mizând pe memoria vizuală şi impactul imaginilor sfâşietoare. Expoziţia este însoţită de un catalog, în care sunt prezentate în detaliu etapele restaurării lucrărilor împuşcate şi povestea distrugerii şi refacerii Laboratorului de restaurare pictură de şevalet al MNAR, în întregime distrus, împreună cu o parte din patrimoniul aflat în curs de restaurare. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană şi 13 lucrări din Galeria de Artă Românească.
Munca de restaurare a celor 47 de lucrări puternic avariate a fost susţinută, de-a lungul anilor, de un colectiv de doar 16 specialişti ai MNAR. Prin acest demers, Muzeul Naţional de Artă al României continuă seria expoziţiilor dedicate operelor de artă restaurate – Anatomia restaurării – opere de artă din patrimoniul MNAR (decembrie 2016 – aprilie 2017) şi Laborator – restaurarea picturilor vechilor maeştri (iulie – septembrie 2018) primele proiecte de succes.

„Avem o datorie morală pentru salvarea şi îngrijirea patrimoniului cultural naţional. Suntem datori faţă de generaţiile trecute să facem dreptate prin restaurarea lucrărilor, să redăm adevărata faţă a operelor de artă ce formează identitatea noastră ca naţiune. Prin demersurile Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, muzeul reuşeşte să informeze, să dialogheze deschis cu publicul şi să poziţioneze în istoria recentă episoade culturale ce vor deveni reper pentru generaţiile următoare.

Totodată, prin expoziţia aceasta dezvăluim publicului etapele şi munca dificilă pe care restauratorii o parcurg, mii de ore petrecute în faţa unei lucrări şi dedicate înţelegerii şi restaurării acesteia.

Restaurarea este o profesie insuficient cunoscută şi înţeleasă, dar deosebit de importantă pentru rolul său de a readuce la lumină un patrimoniu moştenit şi de a-l încredinţa pentru sute de ani viitoarelor generaţii. Din recunoştinţă pentru munca depusă de specialişti, dar şi pentru a le deschide noi perspective adolescenţilor care trebuie să îşi aleagă viitorul profesional, MNAR va lansa în perioada următoare o campanie de popularizare a profesiilor din lumea artistică.”, afirmă Cristina Verona Tobi, manager interimar al MNAR.

Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul 11 – 17, la Galeria de Artă Românească Modernă, de la sediul central, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2. Detalii despre expoziţie şi catalog vă invităm să urmăriţi pe pagina de site a MNAR – www.mnar.arts.ro.

Curatori: Sorina Gheorghiţă şi Ioan Sfrijan

octombrie – martie 2020

Galeria de Artă Românească Modernă,

Muzeul Naţional de Artă al României

Program: miercuri-duminică, 11 – 17.

Acces gratuit în baza biletului achiziţionat pentru Galeria de Artă Românească Modernă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.