Chiar şi în această perioadă dificilă a pandemiei de coronavirus, Uniunea nu îşi abandonează partenerii din Balcani, confirmând prin acţiunile sale importanţa acordată Balcanilor de Vest.
Extinderea UE a fost una dintre cele mai de succes politici europene pentru libertatea, democraţia şi dezvoltarea economică a regiunii.
Sunt încântat să remarc că, prin noul Raport privind implementarea reformelor fundamentale de către ţările din Balcanii de Vest, combinat cu Planul economic şi de dezvoltare, ambele prezentate săptămâna trecută de către Comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi, Comisia Europeană urmăreşte să dea un nou impuls extinderii UE în Balcanii de Vest.
După pachetul de urgenţă de peste 3 miliarde de euro lansat în iunie anul trecut, pentru a ajuta Balcanii de Vest să depăşească criza COVID-19, Planul economic şi de investiţii stabileşte măsuri de dezvoltare substanţiale pentru regiune, în valoare de până la 9 miliarde euro, pentru a sprijini conectivitatea durabilă, capitalul uman, competitivitatea şi creşterea favorabilă incluziunii, precum şi dubla tranziţie verde şi digitală.
Ca promotor al politicii de extindere şi din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România s-a implicat activ în iniţiativele de continuare a politicii de extindere, susţinând la toate nivelurile consolidarea regională şi crearea unor perspective europene de dezvoltare economică şi politică în Balcani. De altfel, extinderea Uniunii în Balcanii de Vest a fost o temă importantă pentru Preşedinţia română a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.
În calitate de preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor, am intensificat dialogul parlamentar în această direcţie, transmiţând acest mesaj de susţinere în toate consultările directe, atât cu oficiali acreditaţi la Bucureşti, cât şi cu reprezentanţii comisiilor specializate în afaceri europene ale parlamentelor ţărilor din Balcanii de Vest, aflate în procesul de extindere a UE.
Aşa cum menţiona şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, interconectarea este esenţială, cu atât mai mult acum, trebuie să stimulăm redresarea în urma pandemiei de COVID-19, accelerându-se astfel şi procesul de integrare a ţărilor respective în UE.
Extinderea Uniunii Europene devine, iată, o certitudine, acţiunile recente ale Uniunii demonstrând angajamentul în dezvoltarea atât a ţărilor din Balcanii de Vest, cât şi a proiectului european.
Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană.
17 octombrie 2020
Angel TÎLVĂR
Preşedinte