Comunicat de presă – Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca

UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca – partener într-un proiect de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT”

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca este partener în proiectul de cercetare european „Pathogen Contamination Emergency Response Technology – PathoCERT” coordonat de Centrul de Excelenţă în Cercetare şi Inovare – KIOS al Universităţii din Cipru, ce priveşte elaborarea unui dispozitiv pentru detecţia de bacterii patogene şi protozoare, în situaţii de urgenţă, pentru protecţia forţelor de intervenţie.

În cadrul PathoCERT, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” colaborează cu un consorţiu ce reuneşte 23 parteneri din Europa şi Asia. Partenerii includ universităţi, institute de cercetare, autorităţi din domeniul protecţiei civile şi al situaţiilor de urgenţă şi mai multe companii.

Unul dintre obiectivele proiectului în care este implicată echipa universităţii noastre este reprezentat de dezvoltarea unui prototip portabil, uşor de utilizat de către persoane nespecializate, pentru detecţia pe teren a unor bacterii cu potenţial patogen crescut şi a unor protozoare, ce pot provoca anumite afecţiuni. Acesta va putea fi utilizat de către autorităţi fără a fi nevoie de cunoştinţe ştiinţifice sau de instruire prealabilă şi va fi prevăzut cu funcţia de alarmă pentru a semnala prezenţa anumitor compuşi ţintă.

Contaminările cu agenţi patogeni sunt dificil de detectat şi de urmărit, pot apărea oriunde, pot fi cauzate de diverse motive şi se pot răspândi cu uşurinţă prin apă provocând contaminări la scară largă. De-a lungul anilor, evenimente perturbatoare, cum ar fi cutremure, inundaţii, accidente sau atacuri asupra infrastructurilor ne-au arătat cât de profund pot fi afectate securitatea şi sănătatea noastră. Cel mai recent, pandemia COVID-19 a arătat, de asemenea, o nouă lumină asupra vulnerabilităţilor comunităţilor existente.

Investiţia de peste 7 milioane de euro în proiectul PathoCERT subliniază importanţa dezvoltării unui astfel de dispozitiv, ce are capacitatea de a detecta agenţi patogeni pe teren în situaţii de urgenţă, în scopul protejării forţelor de primă intervenţie şi pentru un management eficient al situaţiilor de criză.

Echipa UMF „Iuliu Haţieganu”, coordonată de doamna profesor doctor Cecilia Cristea, are o experienţă de peste 10 ani în dezvoltarea de senzori electrochimici/optici cu potenţial semnificativ pentru domeniul biomedical şi al aplicaţiilor de mediu.

„Participarea echipei formate din cadre didactice şi cercetători de la Facultatea de Farmacie în implementarea proiectului PathoCERT reprezintă o realizare remarcabilă, ţinând cont că este deja al doilea proiect european finanţat în ultimii doi ani în care suntem implicaţi. Suntem încrezători că vom avea o contribuţie semnificativă în derularea acestuia şi că input-ul nostru va eficientiza activităţile propuse. Această strategie analitică pe care o dezvoltăm în cadrul acestui proiect va facilita acţiunile forţelor de primă intervenţie, în special în etapa de recunoaştere, minimizând potenţiale riscuri prin detecţia rapidă şi simultană în scenarii reale, pe teren, a mai multor bacterii patogene”, a declarat prof. dr. Cecilia Cristea.

„Cercetarea ştiinţifică reprezintă una dintre componentele de bază ale misiunii universităţii noastre şi trebuie considerată un producător esenţial de excelenţă. Sunt mândră de rezultatele ştiinţifice şi profesionale ale colegilor mei, care sunt din ce în ce mai mult recunoscuţi pe plan internaţional şi contribuie prin asta la creşterea prestigiului nostru ca universitate”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Proiectul PathoCERT a început în luna septembrie şi se va derula pe o perioadă de 3 ani.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.