Mai multe persoane din China au decis să profite de vacanţa de o săptămână oferită cu ocazia Zilei Naţionale pentru a-şi uni destinul cu alesul sau aleasa inimii. Oficialii sunt de părere că numărul crescut de cupluri care au ales să se căsătorească este o consecinţă a măsurilor stricte luate în timpul pandemiei, când astfel de evenimente au fost total interzise.
De asemenea, tot în timpul “săptămânii de aur” – cum o numesc chinezii – peste 600 de milioane de oameni şi-au făcut bagajele şi s-au bucurat de “călătorii de răzbunare”, ca un semn al celebrării măsurilor eficiente luate pentru combaterea virusului SARS COV 2 dar şi pentru a marca începutul unei redresări economice, bazate pe consumatori şi consum. Potrivit Ministerului Culturii şi Turismului, oamenii au cheltuit peste 69 de milarde de dolari americani.
În Wuhan, locul în care virusul a apărut pentru prima dată, 99 de cupluri, multe dintre ele formate din lucrători în prima linie pe timpul pandemiei, au fost căsătoriţi în aer liber, într-o ceremonie comună. De asemenea, o altă ceremonie comună pentr 15 cupluri a fost organizată şi în cadrul Forelor Aeriene Navale, cu sediu în Ningbo.
Potrivit unei platforme care furnizează servicii în domeniul organizării nunţilor, citate de The Guardian, cele peste 600.000 de cupluri care s-au căsătorit anul acesta reprezintă cu 11% mai mult decât numărul celor care au decis să îşi schimbe statutul civil, în aceeaşi perioadă a anului trecut. Reversul medaliei, observat mai ales pe platformele de socializare, a fost faptul că unele persoane au avut cheltuieli extrem de mari, fiind nevoie să meargă la foarte multe nunţi, în cele 8 zile de vacanţă. Exponenţial este cazul unui bărbat care s-a confesat, într-o postare, că are de mers la 23 de nunţi şi că va fi nevoit să îşi cheltuiască veniturile pe o lună, pe cadouri şi ţinutele pentru petreceri.
Autorităţile din China spun că încearcă să echilibreze prevenirea noilor focare cu redresarea economică. Potrivit acestora, economia ar trebui să crească în anul următor de la 1,5% până 2,5%. În tot acest timp, analiştii cred că economia globală va scădea cu mai mult de 4 procente. Deşi, din punct de vedere economic, China se descurcă mai bine decât alte ţări, specialiştii spun că redresarea este încă inegală. Grupul de cercetare din SUA, China Beige Book a chestionat 3.300 de întreprinderi în perioada 13 august – 12 septembrie și a constatat că majoritatea firmelor din regiunile din afara principalelor orașe se confruntă cu o „revenire extrem de lentă”.
Autor: Adriana Ciobanu