Critic National

Stiri si informatii de ultima ora

Epuizați, dar zi și noapte alături de pacienți | Un reportaj din inima secţiei ATI a Spitalului Victor Babeş din Timişoara

În spitalele COVID din ţară, medicii şi asistenţii sunt extenuaţi. De la începutul pandemiei, lucrează continuu, fără concedii sau zile libere. Şi cu toţii ştiu că lunile care vor urma vor fi, probabil, şi mai grele decât cele pe care le-au trăit până acum. Urmăriţi un reportaj din inima secţiei ATI a Spitalului Victor Babeş din Timişoara realizat Adriana Pinti şi Mihai Pinti.

De șapte luni de zile, de când pandemia de coronavirus a umplut spitalele cu pacienți, medicii de la terapie intensivă nu au avut pauză. Nu și-au putut lua concediu, rar au avut câte o zi de odihnă. Doctorul Ciprian Gândac este unul din oamenii de bază ai Spitalului de Boli Infecțioase. Oficial, e în prima zi de concediu. L-am găsit însă în spital, alături de pacienți.

50 de cadre medicale lucrează în secția de Terapie Intensivă la Spitalul „Victor Babeș”. Aceiași oameni fac și ture, prin rotație, atât în sectorul COVID cât și în cel non-COVID.

Unei paciente de 37 de ani, care nu suferă de nicio altă boală, SARS-COV2 i-a distrus 80% din capacitatea plămânilor. Șansele ei de viață sunt minine, dar medicii nu abandonează lupta.

La începutul pandemiei, la Terapie Intensivă ajungeau doar câțiva pacienți. De mai bine de o lună, se dă însă o adevărată lupta pentru un loc liber la ATI. Cadrele medicale fac eforturi supraomenești să rămână oameni în fața suferinței.

Nici în zona roșie, în saloanele unde sunt internați pacienții COVID cu forme mai puțin severe, situația nu este mai bună.

Pacienții îi simt pe medici mereu aproape, chiar dacă știu că sunt obosiți și își riscă în fiecare zi sănătatea ca să îi îngrijească.

Peste 2000 de asistenți, aproape o mie de medici și zeci de ambulanțieri s-au infectat în România de la începutul pandemiei.


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.