Franța ar putea pierde astăzi un teritoriu. Peste 180.000 de oameni sunt aşteptaţi la referendumul pentru independenţă. Votarea a început duminică pe teritoriul francez, Noua Caledonie, din Pacificul de Sud.
Acordul a pus capăt unui conflict mortal între populaţia indigenă Kanak, în cea mai mare parte independentă, şi descendenţii coloniştilor europeni cunoscuţi ca „Caldoches” în anii 1980. Această violenţă a culminat cu o criză sângeroasă în 1988, care a dus la decesul a 19 separatişti şi şase poliţişti, relatează France 24.
Din moment ce Noua Caledonie a evitat în mare măsură pandemia de coronavirus, 294 secţii de votare au fost deschise la ora locală 8:00 şi se vor închide la 18:00.
Este pentru a doua oară când se merge la vot. Primul referendum din 2018 a avut ca rezultat menţinerea statu quo-ului cu 56,7% din voturi. Dar rezultatul din 2018 a ridicând speranţele militanţilor pentru separare că de data aceasta vor reuşi.
Până duminică la prânz, participarea la vot a fost de 49% conform autorităţilor, cu câteva puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi etapă în timpul votului din 2018.
Observatorii politici spun că o majoritate „Da” pentru independenţă este puţin probabilă, deşi nu au existat sondaje de opinie.
Dacă independenţa este respinsă, există opţiunea unui nou referendum până în 2022, atât timp cât plebiscitul este solicitat de cel puţin o treime din legislatura locală.
„Toată lumea ştie că nu va avea loc nicio schimbare duminică”, a declarat pentru AFP şeful guvernului, Thierry Santa, care este în favorea rămânerii cu Franţa.
Premierul francez Jean Castex, al cărui guvern trebuie să rămână neutru la vot, a declarat că intenţionează să discute cu cele două tabere după referendum.
sursa mediafax