De la debutul pandemiei de coronavirus, ideea de imunitate colectivă sau de turmă a fost una dintre cele mai contestate. Mai toate guvernele o resping și iau măsuri pentru a reduce la minimum infectările, dar există locuri unde acest lucru se întâmplă. Este cazul Indiei, unde, în zonele cele mai aglomerate, noul coronavirus a atins deja până la 60% din populație.
Cu un milion de oameni înghesuiți pe doar 2 km pătrați, distanțarea fizică stipulată în măsurile anti-COVID-19 este un concept total nerealist pentru un cartier mărginaș din Mumbai. Așa că, potrivit unor estimări, jumătate din locuitori au fost infectați cu noul coronavirus.
Numărul deceselor este relativ mic, iar infectările s-au stabilizat comparativ cu restul țării, care raportează peste 70 de mii de cazuri pe zi.
O situație similară este și în alte mahalale indiene, unde oamenii par resemnați, dar încrezători în fața acestei epidemii.
Există cartiere unde peste 60% din oameni au anticorpi, semn că au fost deja infectați. Așa că, independent de orice măsuri, în multe zone se poate vorbi deja despre imunitatea de turmă.
Medicii sunt însă divizați în fața acestei idei.
Soumik Kalita, medic: „Ca să ajungi la imunitate de turmă, un milion de oameni trebuie să moară. Avem noi dreptul să alegem cine să moară? Este vital să uităm pentru totdeauna de acest concept de imunitate colectivă când vorbim despre această boală„.
Autoritățile rămân opuse ideii de imunitate colectivă și mențin școlile închise, iar masca și distanțarea fizică sunt obligatorii pentru a încerca ținerea sub control a epidemiei.
India este a doua cea mai afectată țară din lume, cu peste 6 milioane de cazuri confirmate.