Ce legătură există între o veritabilă reformă a justiției și transparența finanțării partidelor politice? Aparent, nu directă, dar una foarte importantă, este opinia lui Iulian Rusu, directorul executiv adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) de la Chișinău.
Europa Liberă: Situația din justiția Republicii Moldova rămâne un subiect de campanie electorală, pentru că mulți dintre cei opt pretendenți la fotoliul de președinte vor să pună umărul la reformarea justiției. E cu putință acest lucru?
Iulian Rusu: „E cu putință în prezența a trei condiții: în primul rând, dorință veritabilă și suport politic, pentru că nu doar președintele decide aici, parlamentul este principala instituție; un plan foarte clar cum de făcut acest lucru și resurse financiare suficiente. Suntem noi în prezența acestor trei condiții? Greu, în special pe prima condiție, aș zice, întrucât parcă oportunități au fost de a decide pe reformarea justiției în anii trecuți, însă în realitate ea nu s-a întâmplat. Cunoaștem care au fost rezultatele implementării strategiei anterioare de reformare în sectorul justiției. Pe a doua și pe a treia condiție lucrurile stau mai simplu. Cel puțin avem un proiect de strategie nouă, cu plan de acțiuni la care am contribuit și noi și resurse financiare s-ar găsi inclusiv din bugetul național, nu doar din partea partenerilor de dezvoltare.”
Europa Liberă: Și dacă strategia e bună, de ce scârțâie reformarea justiției?
Iulian Rusu: „Un element esențial este consecutivitatea acțiunilor. Putem implementa soluții tehnice, spre exemplu, digitalizarea anumitor procese în cadrul instanțelor de judecată. Și asta da, ridică transparența, reduce factorul uman și reduce și din riscurile de influență, însă sunt aspecte esențiale care țin de independența actorilor din sectorul justiției. Mă refer în principal la judecători și la (…)