Închiderea restaurantelor, adusă tot mai mult în discuție în ultima perioadă, le dă fiori reci patronilor. Îngenuncheați deja din punct de vedere financiar, nu ar mai putea suporta o a doua închidere. Totul depinde, însa, de numărul infectărilor. Dacă sunt mai mult de 1,5 cazuri la o mie de persoane se pune lacătul pe ușă pentru 14 zile oricărei cafenele, bar sau restaurant.
Pandemia l-a lovit pe chef Alex Petricean chiar în momentul în care restaurantul său de fine dining împlinea un an de la deschidere. Ultimele șase luni au fost foarte grele, iar pierderile pe măsură.
Cei din industria restaurantelor, barurilor și cafenelelor stau zilnic cu ochii pe evoluția pandemiei. O creștere prea mare a numărului de cazuri poate duce la închiderea acestora.
Decizia de a pune din nou lacătul pentru o perioadă este în mâinile celor din Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. În Capitală, dacă va fi cazul, închiderea ar urma să se facă pe sectoare.
În țară, în mai multe localități din Hunedoara și Bacău restaurante, baruri și cafenele au fost nevoite să tragă storurile. La fel s-ar putea întâmpla de luni și la Iași, dar și în alte județe.
Reprezentanții industriei HoReCa cer în continuare sprijin financiar de la Guvernul pentru a depăși această perioadă de criză. La sfârșitul săptămânii, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a anunțat că va propune în următoarea ședință a Executivului scutirea firmelor din HoReCa de la plata impozitului până la sfârșitul anului.