Inaugurat în urmă cu o lună, metroul din Drumul Taberei circulă cu puțini călători deocamdată. Și nu doar de teama infectării cu noul virus sau din comoditate. Lipsesc legăturile directe cu alte magistrale importante și atunci mulți oameni ar trebui să-și continue drumul cu transport de suprafață. Reprezentanții Metrorex spun că e nevoie de timp ca oamenii să-și schimbe obiceiurile și traseele folosite de ani de zile.
La primele ore ale dimineții, deși traficul în Capitală e deseori insuportabil, puțini sunt cei care coboară în subteran ca să ajungă cu metroul la serviciu.
Așa că garniturile de metrou circulă pe noua magistrală Drumul Taberei mai mult goale.
Sunt și alte motive pentru care mulți bucureșteni ezită să folosească metroul.
La capăt, la stația Valea Ialomiței, călătorii sunt nevoiți să aștepte trenul 12 minute, la orele de vârf. În restul zilei, 18 minute.
Între stațiile Eroilor și Romancierilor, trenurile circulă din 6 în 6 minute.
O altă problemă este lipsa legăturilor directe cu alte magistrale importante, cum ar fi Berceni-Pipera.
Pe magistrala Eroilor – Râul Doamnei circulă în medie aproape 8.500 de călători pe zi. Asta înseamnă doar 7 trenuri pline.
În comparație, pe magistrala Berceni – Pipera circulă aproape 90.000 de călători pe zi.
Reprezentații Metrorex au precizat pentru Știrile TVR că se așteaptă ca traficul de călători să crească în timp: „Preconizăm că odată cu reluarea normală a activităților, dar și cu dezvoltarea spațiilor de birouri din zona Cartierului Drumul Taberei, stațiile de metrou de pe Magistrala 5 vor reprezenta un mai mare interes”.
Construcția metroului din Drumul Taberei a durat aproape zece ani și a costat aproximativ 3,2 miliarde de lei.