Restricții drastice anti-covid în Europa. Cum va vota diaspora?

Mai multe țări în care se află importante comunități de cetățeni moldoveni au reintrodus în ultimele zile măsuri restrictive, încercând să oprească răspândirea noului tip de coronavirus. Printre acestea sunt Irlanda, Spania, Israel sau Franța, unde oamenii sunt îndemnați să nu-și părăsească localitățile în care domiciliază. De exemplu, în Franța, de mâine intră în vigoare carantina generală, permițând ieșirea din casă în baza unei declarații pe propria răspundere și din motive bine întemeiate. Mulți din potențialii alegătorii moldoveni care se află în această țară au acte expirate care le permite în acest an să voteze, dar le-ar putea crea probleme atunci când se întâlnesc cu patrulele de poliție.

Spania, care continuă să figureze pe lista celor mai afectate țări europene, interzice deplasările nemotivate între regiuni. În această țară vor activa pe 1 noiembrie cinci secții de votare, la Madrid, Barcelona, Santander, Malaga, Valencia. Ca să ajungă la cea mai apropiată secție de votare, Carolina Zolotariova, stabilită în capitala Țării Bascilor, Vitoria, are de parcurs 170 de kilometri. Pe durata aflării de 16 ani în Spania tânăra a participat la toate scrutinele, deoarece consideră dreptul la vot unul fundamental, și acum este dispusă să urce la volanul mașinii și să ajungă la secția de votare, chiar dacă nu știe cât de mult se poate bizui pe informația răspândită de ambasadă precum că cetățenii moldoveni sunt absolviți în acea zi de interdicții.

„Eu stau în Țara Bascilor și am aflat acum câteva zile, pentru că eu nu mă uit la televizor, nu urmăresc toate chestiile acestea, am sunat niște prieteni, tot moldoveni, ca să mergem la Santander, cea mai apropiată secție de votare, de la care am aflat că avem interdicția de a ieși din oraș, adică numai cu treabă de job sau de urgență. Acum nu știu dacă asta cu votarea este o urgență pentru ei, să le zici că mă (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.