Sărbătorile pe timp de pandemie

 

Oktoberfest, sărbătoarea populară a berii din München, în Bavaria, a fost, de departe, sărbătoarea care a avut cel mai mult de suferit, în termeni de imagine, de măsurile restrictive impuse pe timp de pandemie. Pentru o sărbătoare populară care nu mai fusese suprimată decât în al doilea război mondial, lovitura de imagine a fost gravă, ca să nu mai vorbim de urmările economice pentru oraș, München.

Dar același lucru se poate spune și despre numeroasele carnavaluri suprimate în primăvară de-a lungul și de-a latul Europei catolice. Carnavalul de la Binche, din Belgia, cu procesiunea sa de Gilles, personaje mascate, a avut loc doar pentru că s-a întâmplat exact înainte de anunțarea carantinei. În schimb, marele pelerinaj de la Lourdes, în Franța, a fost anulat (sau mai degrabă, cum a anunțat Vaticanul, s-a ținut virtual, fiind primul „pelerinaj online” din istorie).

Nu doar catolicii au făcut asta. Până și pelerinajul de la Mecca a fost suprimat anul acesta, decizie care a contrastat cu nesfârșitele dispute și recriminări din lumea ortodoxă în legătură cu restricțiile impuse cutărui sau cutărui pelerinaj, cum e de pildă cel de la Sfânta Parascheva în Iași.

Mai peste tot teatrele si filarmonicile și-au mutat evenimentele, reprezentațiile și concertele online.

Procedeul, extins acum peste tot, e pe cale de a duce și la o digitalizare extensivă a muzeelor și site-urilor arheologice. Evident, însă, chiar dacă se va ajunge la o reprezentare virtuală fidelă și tridimensională a tuturor acelor site-uri și evenimente, ba chiar la figurarea artiștilor „live” prin holograme, și presupunând că vânzarea online a tichetelor ar putea atinge nivelul de dinainte de pandemie, rămâne un fapt economic indiscutabil: nimic nu va umple pierderile sectoarelor anexă, hoteluri, transporturi și horeca. Altfel zis, restaurantele, barurile (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.