În urmă cu exact un an, în octombrie 2019, în campania pentru alegerile prezidențiale din România, candidata Viorica Dăncilă a beneficiat de ceea ce se numește în teatru un „happening”, o mică scenetă pusă în scenă astfel încât să pară spontană și improvizată: pe când ea ținea un miting electoral, unui bărbat a părut că i se face rău, iar Viorica Dăncilă s-a repezit să-i acorde primul ajutor, până să vină doctorii, cu lentoarea lor știută.
Desigur, nici un happening, care pune în scenă candidatul într-o lumină favorabilă, nu e de dat încolo, cum se vede că a încercat Dăncilă. Anunța Mediafax cu titlu mare că: “Viorica Dăncilă a acordat primul ajutor unui bărbat căruia i s-a făcut rău la mitingul PSD!”
Se pot imagina nesfârșite puneri în scenă. De pildă, candidatul a fugit de lume, undeva într-o zonă protejată unde nu se face turism, dar iată că un paparazzo pitit îl fotografiază strângând gunoaie lăsate de alții. Când pozele devin publice, candidatul face scandal că i s-a încălcat dreptul la intimitate, la privacy, dar deși micul său scandal deranjează un pic, lumea e admirativă în fața gestului de a strânge mizeria lăsată de turiștii nepăsători care suntem. E limpede că acel candidat nu este o persoană convențională și că e gata să încalce micile regulamente și birocrația pentru binele comun. Până la urmă un politician și un lider adevărat nu e un om ca toți ceilalți.
Văzând-o pe Dăncilă cum se prefăcea că acordă primul ajutor, mi-am zis atunci pe loc că e bun trucul ăsta, spre deosebire de nepăsătorul Klaus Iohannis, dar că n-ar trebui repetat prea des. Și, într-adevăr, Dăncilă n-a mai făcut-o (a pierdut, oricum), spre deosebire de ceea că făcea Lech Walesa în campaniile sale (câștigate), repetând peste tot același truc.
Publicitarul francez Séguéla, care a inventat pentru Mitterrand în campanie „Forța liniștită”, povestește în memorii și cum sloganul (…)