Unul dintre efectele nedorite ale pandemiei este creşterea consumului de plastic şi a poluării cu obiecte de unică folosinţă. Uniunea Europeană şi-a propus să limiteze vânzarea acestor produse, însă mai sunt foarte multe de făcut până la atingerea acestui obiectiv. Între timp, diverşi întreprinzători luptă pe cont propriu cu plasticul poluant, uneori cu rezultate remarcabile, cum e cazul unei tinere din Belgia, care transformă dopurile de la sticle în obiecte de uz casnic sau chiar opere de artă.
Pentru Mathilde, absolventă a Școlii de design din Bruxelles, plasticul este mai mult decât un material, este o amenințare pentru Planetă.
În aceste condiții, singura soluție de a limita poluarea cu plastic, material obținut din prelucrarea petrolului, este convertirea sa în obiecte utile și cu viață lungă. Astfel, ajutată de tatăl său, sculptor, tânăra a pus pe picioare un atelier în care transformă dopurile de plastic de la sticle în mici obiecte de uz cotidian, cum ar fi bolurile, sau în adevărate opere de artă. Vestea s-a răspândit repede, iar vecinii au început să îi dea Mathildei propriile dopuri. Clienții nu au întârziat nici ei să apară.
Prețurile ineditelor obiecte variază de la 18 euro, pentru o pereche de cercei, 150 de euro, pentru un aranjament de perete sau chiar 200 de euro pentru o lampă reciclată.