Turcia a intervenit în conflictul pentru Nagorno-Karabah: un avion de vânătoare a doborât un aparat de luptă armean. Guvernul de la Erevan a confirmat că pilotul și-a pierdut viața. Ankara a cerut, ultimativ, retragerea armatei armene de pe teritoriul azer. O sută de oameni au fost uciși și alții răniți, în cele mai crâncene lupte dintre Armenia și Azerbaidjan. Printre victime sunt și numeroși civili, de ambele părți.
În ciuda apelurilor comunității internaționale, conflictul continuă cu înverșunare. Pentru prima oară de la declanșarea luptelor, artileria azeră a lovit obiective de pe teritoriul armean.
Un civil a fost ucis în bombardamente.
Forțele armate ale celor două state au lansat tiruri de artilerie asupra unor regiuni în afara Nagorno Karabah.
Preşedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan: Turcia va continua să fie alături de prietenul său, Azerbaidjan, şi să-l ajute prin toate mijloacele şi cu toată inima. Este timpul să punem capăt acestei crize regionale care a început cu ocuparea Nagorno Karabah. Regiunea va reveni la pace şi calm odată cu retragerea imediată a Armeniei de pe teritoriile pe care le-a ocupat în Azerbaidjan.
Autoritățile azere au dat asigurări că exploatările și instalațiile petroliere sunt în siguranță, dar mulți experți se tem că escaladarea conflictului ar duce la afectarea exporturilor.
Cea mai importantă rută de transport a petrolului azer, Baku, Tbilisi, Ceyhan, prin care se exportă 80% din petrolul azer, traversează Georgia și ajunge pe coasta turcă de la Mediterana.
Este vorba despre 1,2 milioane de barili pe zi, adică 1% din livrările mondiale.
Extinderea conflictului ar putea implica Rusia și Turcia: Moscova are un tratat militar cu Armenia, iar Ankara susţine Azerbaidjanul.