Zelenski și eforturile Ucrainei de a intra în NATO

Presa, în special cea rusă, a scris pe larg zilele acestea despre promisiunea făcută de președintele Poloniei, Andrzej Duda, omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a sprijini primirea Ucrainei în NATO. La rândul său, Zelenski a spus că aderarea la NATO nu i se pare ceva atât de „fantastic” și irealist.

 

Spre deosebire de Republica Moldova vecină, care a căutat neutralitatea, Ucraina și-a înscris în Constituție aderarea la NATO ca obiectiv național, iar asta încă de pe vremea lui Petro Poroșenko. Mai precis, încă din 2017, Rada Suprema de la Kiev a aprobat legea №6470, care stabilește prioritățile politicii externe a Ucrainei, printre care și aderarea la NATO:

„Agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei și anexarea teritoriului Ucrainei a pus în fața guvernului o sarcină urgentă privind asigurarea reală a securității naționale“, – se arată în textul legii.

Tot atunci, Ucraina a primit și sprijinul explicit al secretarului general al oragnizatiei, Jens Stoltenberg, care a spus, într-un interviu cu Le Figaro, că decizia de aderare la NATO este o alegere independentă a fiecărei țări și că niciun alt stat nu o poate împiedica, nici măcar Rusia. „În niciun caz Rusia nu are și nu va avea dreptul de a bloca acest proces,“ – a spus el. Potrivit lui Stoltenberg, fiecare stat are dreptul sa aleagă propriul destin, și Rusia nu poate face această alegere în locul lui.

Ușa NATO este întotdeauna deschisă, a spus atunci Stoltenberg. Cu toate acestea, pentru a se alătura organizației, este necesar ca țara candidat să corespunda standardelor și cerințelor de reformă, lupta împotriva corupției și a statului de drept, a spus Stoltenberg, raspunzând despre posibilitatea aderării la NATO a Ucrainei și Georgiei.

 

Ucraina și Georgia

Ucraina, ca și Georgia, a curtat vreme îndelungată NATO. Ambele și-au făcut din această ipotetică și deocamdată (…)

cititi articolul complet în Radio Europa Liberă


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.