Comunicat de presă – Asociaţia „Ad Astra”

Vă aducem la cunoştinţă conţinutul celei mai recente scrisori deschise a Asociaţiei Ad Astra referitoare la înlocuirea directorilor care au depăşit vârsta de pensionare sau care au mai mult de două mandate.

Textul scrisorii deschise se poate accesa pe site-ul asociaţiei la următoarea adresa web:

https://ad-astra.ro/2020/11/02/scrisoarea-deschisa-a-asociatiei-ad-astra-catre-ministrul-educatiei-si-cercetarii-respectiv-catre-presedintele-academiei-romane-privind-solicitarea-inlocuirii-directorilor-care-au-depasit-varsta-de-p/

De asemenea, am ataşat acestui mesaj şi conţinutul scrisorii deschise.

*

Printre cauzele situaţiei îngrijorătoare a cercetării ştiinţifice din România se află cu siguranţă lipsa unor măsuri energice de reformă pe termen lung a sistemului, lipsa unor specialişti competitivi pe plan internaţional în multe domenii, cât şi insuficienţa numerica a tinerilor implicaţi în activităţile de cercetare.

În strânsă corelaţie cu această situaţie dificilă este faptul că institutele de cercetare din România au o conducere îmbătrânită, cu efect direct asupra accesului tinerilor cercetători la aceste poziţii de conducere, având de asemenea un impact negativ asupra performanţelor ştiinţifice ale unor institute. Astfel, aproape 20% din directorii generali ai celor 49 Institute Naţionale de Cercetare şi Dezvoltare (INCD) aveau vârste peste pragul de pensionare la începutul acestui an*. La fel de alarmant este faptul că o pondere însemnată din directorii generali ai INCD-urilor sunt de mai mult de două mandate în funcţii de directori generali.

Situaţia este însă cu mult mai îngrijorătoare la institutele de cercetare ale Academiei Române (AR). Într-adevăr, conform datelor accesibile de pe Internet, la cele 50 institute, 27 directori au depăşit cu mult vârsta de pensionare, în timp ce 21 directori au peste 2 mandate la activ. Printre aceste „recorduri” se încadrează şi un număr de 5 directori care au depăşit 80 ani (unul chiar 90!), cei mai „longevivi” fiind 3 directori care de trei decenii ocupă această poziţie. Alţi 4 dintre cei 21 sunt directori de o
perioadă cuprinsa între 21-25 ani.

Trebuie menţionat şi faptul că păstrarea în poziţia de directori a unor persoane mai mult de două mandate şi/sau peste vârsta de pensionare contravine reglementărilor în vigoare. Astfel, HG nr.576/2016 şi Regulamentul cadru de organizare şi funcţionare a INCD aprobată prin HG nr.637/2003, stipulează la art.11, alineat (3) şi (7) din Normele metodologice că directorii generali pot avea cel mult 2 mandate succesive a câte 4 ani, care însă nu pot depăşi data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.

În ceea ce priveşte institutele de cercetare ale AR, Statutul AR specifică la Art.40 alineatele (1) şi (2) că numirea directorilor institutelor şi centrelor de cercetare ale AR se face de către Prezidiul AR pe o perioadă de 4 ani. Ţinând cont că Statutul personalului de cercetare dezvoltare (Legea 319/2003, Art.36 alineatele (1) şi (2)) specifică faptul că cercetătorii ştiinţifici de grad I pot desfăşura activităţi de cercetare-dezvoltare după împlinirea vârstei legale de pensionare însă doar prin aprobarea anuală a Consiliului Ştiinţific, rezultă că atribuţiile de director încetează odată cu atingerea vârstei de pensionare (Prezidiul AR nu poate numi o persoană ca director pe 4 ani, de vreme ce validarea menţinerii în activitate a persoanei respective este atributul Consiliului Ştiinţific). De asemenea, subliniem că nu există nicio reglementare care să excepteze membri AR de la aceste restricţii privind vârsta, respectiv numărul de mandate ca directori.

Suntem convinşi ca unii dintre directori sunt cercetători valoroşi, care şi-au îndeplinit cu profesionalism rolul de conducere. Cu toate acestea, trebuie luat în considerare faptul că menţinerea în funcţie a unui director peste vârsta de pensionare şi/sau mai mult de două mandate nu numai că încalcă reglementările actuale, dar blochează ascensiunea la aceste poziţii de conducere a unor cercetători mai tineri, cu idei şi principii noi şi cu un surplus de energie.

Prin urmare, Asociaţia „Ad Astra” solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cât şi Academiei Române următoarele:

1. Lansarea de concursuri pentru ocuparea poziţiilor de director general (INCD), respectiv director (institute de cercetare ale AR), la toate institutele în care actualii directori fie au depăşit vârsta de pensionare, fie au mai mult de două mandate ca directori.

2. Admiterea la concursurile care se vor lansa de acum înainte, exclusiv, a candidaţilor care nu depăşesc vârsta de pensionare la sfârşitul mandatului de director şi care nu au avut înainte mai mult de un mandat de director. Aceste restricţii, nu trebuie să impieteze în niciun fel exigenţele legate de excelenţa profesională şi managerială a candidaţilor. Încurajarea cercetătorilor tineri şi valoroşi din diaspora/străinătate să aplice la aceste concursuri pentru poziţii de conducere (director, director adjunct, director ştiinţific, etc.) şi, în general, încurajarea participării mai multor candidaţi pentru o poziţie de director, ar creşte considerabil şansa alegerii în final a unor candidaţi merituoşi.

Considerăm că aceste măsuri vor avea un efect major asupra revigorării activităţii de cercetare a institutelor respective. Credem, de asemenea că, prin aprobarea acestor măsuri, MEC şi AR îşi vor demonstra deschiderea lor spre o reformă reală a cercetării, de susţinere a tinerilor şi, în acelaşi timp, se vor delimita de orice formă de conservatorism.

Asociaţia „Ad Astra”

* https://mic-mic-anc.ro/2020/01/21/vreme-trece-directorii-de-institute-nationale-de-cercetare-raman


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.