Vicepremierul Raluca Turcan a vizitat luni, 2 noiembrie, expoziţia „Copilăria în forme şi culori”, organizată în comuna Biertan de Asociaţia React prin proiectul european „Note pentru viitor”, implementat în parteneriat cu Primăria comunei Biertan.
Expoziţia este deschisă publicului până vineri, 6 noiembrie, la Centrul educaţional „Note pentru Viitor” din comuna Biertan, str. 1 Decembrie nr. 12, şi reuneşte obiecte din lut, picturi, desene şi fotografii realizate de copii în cadrul atelierelor creative organizate prin proiect. Lucrările expuse, unele dintre ele premiate la concursuri locale, relevă pe de o parte universul interior al copiilor şi surprind, totodată, frumuseţea şi istoria comunei, prin fotografii şi desene.
Atelierele creative reprezintă doar o mică parte din intervenţia realizată de Asociaţia React şi Primăria comunei Biertan prin proiectul „Note pentru Viitor”, cu scopul de a preveni şi reduce abandonul şcolar şi de a creşte şansele copiilor pentru o educaţie de calitate şi o viaţă mai bună. „În funcţie de nevoile identificate, facem eforturi pentru a interveni individual în sprijinul copiilor, precum şi pentru a diversifica atelierele creative, astfel încât să le oferim cât mai multe opţiuni”, a declarat Lucia Ionescu, Responsabil comunicare în cadrul Asociaţiei React.
În comuna Biertan, frumuseţea şi pitorescul locurilor ascund poveşti triste asemenea multor localităţi din mediul rural. Locuitorii acestei comune, înscrisă în Atlasul zonelor marginalizate, se confruntă cu sărăcia, uneori extremă, lipsa educaţiei şi a şanselor de dezvoltare. Copiii cresc adeseori fără unul sau chiar fără ambii părinţi, care fie i-au abandonat, fie au plecat în străinătate, în căutarea unei vieţi mai bune pentru ei şi pentru copii, lăsându-i pe aceştia în grija bunicilor sau a fraţilor mai mari. Deloc suprinzător că aceşti copii se confruntă cu dificultăţi de învăţare, nivel ridicat de absenteism, risc crescut de repetenţie şi abandon şcolar.
Până la demararea proiectului, în comună nu exista consilier şcolar şi nici serviciu de şcoală după şcoală. Anul trecut, în cadrul proiectului a început programul „Şcoală după şcoală”, prin care elevii primesc suport în realizarea temelor, desfăşoară activităţi destinate orientării vocaţionale şi utilizării tehnologiilor moderne şi beneficiază de o masă caldă.
Drept rezultat, pentru prima dată de când se organizează Evaluarea Naţională, toţi elevii şcolii din Biertan care s-au prezentat la examen au reuşit să îl promoveze. Pentru a susţine tehnologizarea si modernizarea şcolii din Biertan, laboratorul de informatică a fost dotat cu 15 calculatoare şi urmează să fie achiziţionate 100 de pupitre cu scaune.
Tot în cadrul proiectului „Note pentru viitor” se asigură şedinţe de consiliere psihologică pentru întreaga familie, atât copii cât şi părinţi, cu scopul de a le crea un spaţiu în care să se simtă securizaţi şi pentru a identifica şi soluţiona la timp situaţiile problematice.
Pentru implicarea părinţilor în educaţia copiilor şi conştientizarea importanţei acesteia, se implementează şi un program de educaţie parentală tip „Şcoala părinţilor”, susţinut de o campanie locală de promovare a educaţiei şi a colaborării dintre părinţi şi profesori în beneficiul copiilor.
Alte activităţi organizate prin proiect sunt: meditaţii la matematică şi limba şi literatura română pentru elevii din clasele a IV-a şi a VIII-a, excursii, serbări şcolare cu premii, donaţii de haine şi rechizite şcolare, ateliere de experimentare ştiinţifică în cadrul cărora copiii au construit şi programat roboţi cu ajutorul unor kituri speciale, cursuri de educaţie sanitară şi prim ajutor.
„Note pentru Viitor” este un proiect implementat de Asociaţia React, în parteneriat cu Primăria comunei Biertan, în comunele Biertan (jud. Sibiu) şi Izvoarele (jud. Giurgiu), cu scopul de a reduce şi preveni abandonul şcolar timpuriu şi de a susţine accesul egal la educaţie de calitate pentru 735 de copii (dintre care 184 de etnie romă) din cele două localităţi.
Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.
***
Asociaţia React este o organizaţie neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunităţi prospere: sănătate, educaţie, economie socială şi dezvoltare comunitară.
Proiectele pe care le implementăm produc schimbări majore în viaţa oamenilor, prin intervenţii adaptate şi implicare activă. În cei paisprezece ani de la înfiinţare, peste 1 milion de români au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activităţilor derulate de noi. Impactul proiectelor este confirmat de cele 19 premii de excelenţă naţionale şi internaţionale primite.
Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să o contactaţi pe Lucia Ionescu, Responsabil Comunicare în cadrul Asociaţiei React, la telefon 0724 336 364 sau e-mail lucia.ionescu@asociatiareact.ro.