Comunicat de presă – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” Prahova

„Mai bine previi, decât să nu fii!”

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova reaminteşte prahovenilor faptul că, anual, în această perioadă, se produc situaţii de urgenţă ale căror victime sunt persoane intoxicate cu monoxid de carbon, evenimente soldate, în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti.

Astfel de evenimente sunt, în general, determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea cu defecţiuni ale sistemelor de încălzire (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Dat fiind faptul că, în acest an, în interval de numai două săptămâni, pompierii militari prahoveni au intervenit pentru stingerea unui număr de 7 incendii provocate, cel mai probabil, de coşurile de fum necurăţate de funingine, deteriorate sau amplasate necorespunzător ori neprotejate termic faţă de mijloacele combustibile, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova recomandă prahovenilor respectarea, cu stricteţe, a măsurilor de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

– Coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;

– Încăperile trebuie aerisite frecvent.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:

– Sistemele de încălzire trebuie să fie corect instalate, întreţinute şi verificate periodic, de către persoane autorizate în acest sens;

– Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

– Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins.

Totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.

Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

În scopul protejării vieţilor şi bunurilor cetăţenilor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Şerban Cantacuzino” al judeţului Prahova desfăşoară acţiuni de familiarizare a prahovenilor cu principalele măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă în cadrul campaniilor de informare şi educaţie preventivă „Mai bine previi, decât să nu fii!”, R.I.S.C. „Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” şi R.I.S.C. „Siguranţa NU e un joc de noroc!”.

Lansată la nivel naţional în luna septembrie a anului 2016, din necesitatea reducerii numărului de victime şi a pagubelor materiale produse de incendiile la locuinţe, campania „Mai bine previi, decât să nu fii!” îşi propune ca obiectiv informarea preventivă a populaţiei pentru adoptarea unei atitudini proactive, prin sensibilizarea opiniei publice în vederea montării detectoarelor de incendiu în locuinţa proprie.

Aceste evenimente nedorite pot fi prevenite prin montarea detectoarelor de incendiu şi a celor de gaz, demers la îndemâna oricui şi care poate salva vieţi şi bunuri materiale importante. Detectoarele de incendiu emit semnale acustice şi luminoase, sesizând un incendiu. Aceste dispozitive se pot monta în camere, pe holuri, în casa scării, pe tavan sau cât mai aproape de mijlocul încăperilor, dar nu se amplasează în băi sau bucătării. La achiziţionare, se verifică existenţa marcajului CE. Pentru funcţionarea optimă, detectoarele trebuie protejate când au loc renovări în locuinţe şi utilizate conform instrucţiunilor producătorului, urmărindu-se periodic testarea acestora şi funcţionarea bateriilor.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.