* Timp de o săptămână, studenţi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti s-au pus în rolul evaluatorilor de geoparcuri Internaţionale UNESCO
Haţeg, 03.11.2020 – Asociaţia Studenţilor Geologi şi Geofizicieni din cadrul Universităţii din Bucureşti (ASGG-UB) a desfăşurat, în perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, cea de-a doua ediţie a „Geoparks Week”, proiect de cercetare în domeniul geoconservării. Având ca model Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului, proiectul de anul acesta s-a desfăşurat în Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, după ce ediţia anterioară s-a desfăşurat în Geoparcul Aspirant UNESCO Ţinutul Buzăului. În cadrul proiectului, studenţii au urmărit descoperirea elementelor care compun identitatea locală a zonei şi etapele necesare obţinerii statutului de Geoparc Internaţional UNESCO de către un Geoparc Aspirant.
„Geoparks Week” este un proiect interdisciplinar, astfel că la activităţile din acest an au participat 10 studenţi ai Facultăţii de Geologie şi Geofizică şi un student de la Facultatea de Biologie, ambele din cadrul Universităţii din Bucureşti. Timp de o săptămână, studenţii au realizat analize ale diferitelor direcţii de acţiune pentru dezvoltarea geoparcului aspirant, prin conceperea unor fişe de obiectiv corespunzătoare fiecărui punct vizitat şi prin discuţii cu echipa geoparcului, dar şi cu comunitatea locală. Activităţile s-au desfăşurat cu respectarea tuturor normelor de siguranţă impuse de pandemia de COVID-19. Concluziile rezultate în urma activităţilor i-au fost prezentate directorului geoparcului Oltenia de Sub Munte, Florin Stoican, care i-a asigurat pe studenţi că va lua în considerare punctele lor de vedere.
„Cercetarea multidisciplinară a teritoriului, analiza contextului socio-economic, dezbaterile şi soluţiile propuse i-au ajutat pe studenţi să înţeleagă mai bine complexitatea unui geoparc şi potenţialul de dezvoltare pe care îl are acesta. Derularea anuală a proiectului este o componentă importantă a Programului pentru Geoparcuri UNESCO din cadrul Universităţii din Bucureşti şi contribuie la formarea de specialişti în geoconservare. Sunt sigur că o parte dintre ei vor lucra în acest domeniu, în viitorii ani”, afirmă lect. dr. ing. Alexandru Andrăşanu, coordonatorul proiectului, expert evaluator al Reţelei Geoparcurilor Internaţionale UNESCO şi director al Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
Prima ediţie a proiectului „Geoparks Week” s-a desfăşurat în Ţinutul Buzăului, la rândul său Geoparc Aspirant UNESCO, şi a avut drept scop investigarea unor obiective din punct de vedere geologic, geografic şi biologic. A fost realizată o analiză complexă privind abordarea diverselor problematici, bazată inclusiv pe discuţiile cu comunitatea locală care i-a ajutat pe studenţi să înţeleagă mai bine specificul locului, tradiţiile şi obiceiurile acestuia.
Un rol important în dezvoltarea proiectului „Geoparks Week” l-a jucat şi experienţa acumulată de studenţi în urma desfăşurării primei ediţii a acestui proiect, dar şi a proiectului „Ţara Haţegului îşi dezvăluie misterele” desfăşurat în Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.
„Am participat la ediţia de anul trecut a proiectului şi am realizat atunci că aceasta este direcţia profesională pe care vreau să o urmez. Un prim pas pe acest drum a fost coordonarea acestui proiect. Am fost plăcut surprins atât de profesionalismul şi dedicarea echipei Geoparcului, cât şi de deschiderea membrilor acesteia asupra punctului nostru de vedere”, apreciază Beniamin Andone, student în anul III al Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi coordonator al echipei de organizare a proiectului de cercetare.
„A fost prima mea participare la acest proiect şi am decis să mă implic în echipa de organizare cu dorinţa de a lua parte la procesul de dezvoltare a unui geoparc aspirant în vederea obţinerii statutului de Geoparc Internaţional UNESCO. Totodată, am dorit să le facilitez studenţilor participanţi oportunitatea de a descoperi un domeniu atât de interesant cum este geoconservarea”, consideră Angela-Elena Ene, studentă în anul II la Facultatea de Geologie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti, membră în echipa de organizare a proiectului.
Rezultatele proiectului se vor concretiza într-un raport ştiinţific elaborat de echipa de organizare, pe baza informaţiilor şi probelor preluate de participanţi din teren. Experienţa acumulată în cadrul proiectului va fi valorificată în cadrul activităţii Clubului de Geoconservare al ASGG-UB şi va sta la baza organizării viitoarelor ediţii ale proiectului. Totodată, succesul ediţiei de anul acesta va juca un rol important în dezvoltarea de noi iniţiative studenţeşti în domeniul geoconservării.
Proiectul „Geopark Week” a fost derulat în baza unei finanţări obţinute de studenţi din partea Centrului pentru Tineret al Municipiului Bucureşti şi a Primăriei Capitalei.
*********
Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 161 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare.
Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti. Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali.
Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.
Pentru informaţii privind Geoparcul accesaţi: www.hateggeoparc.ro