Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a obţinut Certificarea Bio pentru culturile şi animalele din fermele proprii, precum şi pentru produse derivate.
USAMV Cluj-Napoca exploatează peste 970 hectare de teren agricol în cele patru ferme ale sale: Staţiunea Cojocna, Staţiunea de Cercetare Horticolă (SCH), Staţiunea Jucu, în judeţul Cluj, respectiv Staţiunea viticolă Apoldia Maior (Apoldu de Sus, Sibiu).
Pentru o suprafaţă de circa 500 de hectare de culturi agricole (grâu, porumb, floarea soarelui, plante furajere), USAMV Cluj-Napoca a realizat, începând cu anul 2017, toate procedurile pentru reconversia acestora la agricultură ecologică (494,68 ha), iar recent a obţinut Certificarea acestor culturi ca şi produse organice. Alte 174.05 hectare se află în al treilea an de conversie (pentru pomii fructiferi se va obţine Certificarea de culturi ecologice în anul 2021).
În privinţa animalelor deţinute în cadrul Staţiunii Cojocna s-a obţinut Certificarea de produse ecologice pentru toate bovinele şi ovinele (261 bovine şi 837 ovine). Astfel, laptele crud de vacă şi cel de oaie vor purta sigla şi denumirea de „Produs ecologic”, precum şi produsele derivate din lapte de vacă (telemea, caş, brânză burduf şi iaurt). De asemenea, din cele peste 100 de tone recoltate anul acesta, universitatea va scoate pe piaţă un alt produs obţinut din culturile agricole, respectiv uleiul din floarea soarelui BIO, presat la rece.
Toate aceste produse se vor găsi spre vânzare la magazinele universităţii, în Calea Mănăştur nr. 7 şi la cel de la capătul străzii Liviu Rebreanu, precum şi la magazinele colaboratorilor universităţii.
„În anul 2017, USAMV Cluj-Napoca şi-a stabilit noua strategie de dezvoltare a staţiunilor didactice şi eperimentale aflate în subordine. Unul dintre obiectivele prioritare stabilite este implementarea conceptului „From Farm to Fork” prin care am încercat să realizăm, pe lângă producţie, procesarea şi comercializarea tuturor produselor obţinute în fermele universităţii. Un alt obiectiv strategic a fost implementarea sistemului de agricultura ecologică. După trei ani de investiţii în infrastructură şi în utilajele din cadrul fermelor, am reuşit să facem dovada că am implementat cele mai bune practici de mediu, precum şi că am aplicat standardele necesare privind bunăstarea animalelor. În urma acestui amplu proces de reconversie şi dezvoltare, studenţii noştri dobândesc competenţele practice necesare prin partciparea la toate activităţile necesare producţiei, procesării şi comercializării de produse alimentare BIO. Această certificare este doar răsplata eforturilor depuse pe parcursul ultimilor ani”, a precizat directorul general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Ec. Dr. Lucian Naş.
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), termenul de Agricultură ecologică este protejat şi atribuit României de către UE, pentru definirea acestui sistem de agricultură, fiind similar cu termenii „Agricultură organică” sau „Agricultură biologică”, termeni utilizaţi în alte state membre. Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelaţie cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.
Astfel, în perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora), a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc, mai precizează MADR. Mai mult, în etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.