Academicianul Ovidiu Bojor spune că varza este un aliment-medicament.
Medicii antichității o socoteau un veritabil panaceu. Romanii credeau că prin consumul ei regulat se pot păzi de boli.
1 pahar cu suc de varza dimineata si seara ajuta la slabit: Flickr
Varza constituie o sursă valoroasă de fitonutrienți pentru sănătatea noastră:
Studiile arată că această legumă cruciferă este înzestrată cu proprietăți farmacologice importante: antioxidante, antiinflamatoare, cardioprotectoare și anticancerigene.
Consumul ei poate proteja împotriva bolilor de de stomac, de ficat și de inimă.
În medicina tradițională sunt cunoscute utilizările ei în afecțiunile gastrointestinale.
Este dovedit prin practica personală, dar și prin studii clinice că sucul de varză ameliorează simptomele de ulcer peptic, ulcer gastric, ulcer dudodenal, gastrite hiperacide și sindromul colonului iritabil.
Citește și Sucul de varză vindecă ulcerul, combate anemia și curăță corpul de toxine
Totodată, are efecte bune și în arsurile stomacale, vărsături, diaree și dispepsie hepatobiliară.
Cercetările recente arată varza utilă și în ciroza hepatică, hipocolesterolemie, hepatite și cancere.
Un mod simplu de a beneficia de calitățile vindecătoare ale acestei legume este să o consumăm sub formă de suc.
Sucul se absoarbe mai ușor, ajunge mai repede în fluxul sangvin, iar acțiunea sa este mai puternică.
Farmacistul Ovidiu Bojor recomandă administrarea unui pahar cu suc de varză între mese.
Mikhail Tombak prescrie sucul de varză persoanelor care vor să slăbească și spune:
„Un pahar de suc de varză dimineața și seara ne permite să pierdem greutatea în plus”.
Varza ne ajută să slăbim prin aceea că dezintegrează adipocitele (celulele de grăsime).
Autorul consideră varza utilă în alimentația celor cu obezitate, hipercolesterolemie, diabet, hipertensiune arterială, artrită și hemoroizi.
Sucul de varză susține procesele de detoxifiere ale organismului, ajutând la eliminarea substanțelor chimice și a hormonilor nocivi.
Profesorul Ovidiu Bojor notează eficienței curei cu varză în reducerea edemelor, datorată acțiunii sale diuretice puternice.
Din aceleași considerente, poate fi folosită și în caz de ascită, ciroză sau calculi urinari.
Sucul se prepară cu ajutorul storcătorului electric. Varza se taie felii.
Se poate asocia cu morcov, apio și/sau pătrunjel.
Iată câteva combinații recomandate de naturopatul Michael T. Murry:
Citește și Sucul de varză are efecte anti-colesterol, anti-cancer, anti-ulcer, protejează oasele, ochii și neuronii
Surse articol:
1. Šamec, D., Pavlović, I. & Salopek-Sondi, B. White cabbage (Brassica oleracea var. capitata f. alba): botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochem Rev 16, 117135 (2017). https://doi.org/10.1007/s11101-016-9454-4 2. Dong Kwon Yang, Cabbage (Brassica oleracea var. capitata) Protects against H2O2-Induced Oxidative Stress by Preventing Mitochondrial Dysfunction in H9c2 Cardiomyoblasts, Evid Based Complement Alternat Med. 2018; 2018: 2179021: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6109504/ 3. Ovidiu Bojor în colaborare cu Catrinel Perianu, Varza, Sănătate prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, pp. 103-104 4. Mikhail Tombak, Sucul proaspăt de varză, Cum să Trăim 150 de Ani, Trad. de Irina Garbiz și Ligia Popescu, Editura Paralela 45, Pitești, 2017, p. 100 5. Michael T. Murray, Varza, Cartea Completă a Sucurilor, trad. de Laura Cristiana, Editura Adevăr Divin, Brașov, 2013, pp. 167-171
sursa: lataifas.ro