Economia globala se confrunta cu o „perspectiva sumbra”, a avertizat presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, in timp ce replicile pandemiei continua sa afecteze cresterea economica- in special pentru tarile sarace, informeaza BBC .
Cele mai recente prognoze ale organizatiei sale prezic ca cresterea globala va incetini cu 4,1% in acest an de la 5,5% cat a fost in 2021.
Acesta a atribuit incetinirea amenintarilor virale, a reducerii ajutorului guvernamental si a unei reveniri initiale a diminuarii cererii.
Dar Malpass a spus ca cea mai mare ingrijorare a lui este cresterea inegalitatii globale.
„Problema grava este inegalitatea care este incorporata in sistem”, a spus el pentru BBC, mentionand ca tarile mai sarace sunt deosebit de vulnerabile la pagubele economice cauzate de eforturile de combatere a inflatiei.
„Perspectivele pentru tarile mai sarace sunt tot mai sumbre. Asta provoaca insecuritate”.
Pana in 2023, activitatea economica din toate economiile avansate, cum ar fi SUA, zona euro si Japonia, este probabil sa se redreseze dupa lovitura data de pandemie, a spus banca.
Dar productia din tarile in curs de dezvoltare si emergente este de asteptat sa ramana cu 4% mai mica decat era inainte de Covid.
„Problema cu majorarea ratelor este ca ii raneste pe oamenii care au nevoie de bani cu rata variabila… si de obicei sunt afaceri noi, afaceri detinute de femei, afaceri din tarile in curs de dezvoltare”, a spus domnul Malpass.
Separat, Forumul Economic Mondial a avertizat ca redresarile economice divergente ingreuneaza colaborarea in provocari globale precum schimbarile climatice.
„Extinderea disparitatilor in interiorul si intre tari nu numai ca va face mai dificila controlarea pandemiei, dar va risca si sa blocheze, daca nu sa inverseze, actiunile comune impotriva amenintarilor pe care lumea nu isi poate permite sa le ignore”, a declarat Forumul Economic Mondial in raportul sau anual privind riscurile global.
sursa: Orange