Dens, fraged, aromat, sățios. Sunt câteva cuvinte care pot descrie aceste minunat chec cu banane și nuci, fără zahăr.
Deși nu conține zahăr tos, este suficient de dulce și plăcut la gust. Banana are rol de îndulcitor natural.
Imagine cu titlu sugestiv: Chec cu banane si nuci: David Lebovitz
Din fericire, tot mai multe persoane sunt interesate de o alimentație sănătosă. Le surâde ideea de a prepara în casă deserturi fără zahăr.
Oricât de greu pare la prima vedere, odată ce deprinzi câteva trucuri și capeți experiență în utilizarea ingredientelor dulci în mod natural, totul devine foarte ușor.
Deserturile nu trebuie să fie niciodată prea dulci. O prăjitură foarte dulce, spune nutriționistul Mihalea Bilic, este o prăjitură de calitate proastă.
O prăjitură bună trebuie să fie rafinată și moderată ca dulceață.
Așadar, dacă sunteți dispuși să încercați deserturile fără zahăr, pregătiți-vă să vă schimbați percepția despre ce înseamnă dulce.
Cei care persistă în consumul excesiv de dulciuri sunt încă în faza de „înțărcare alimentară”, spune dr. Bilic.
Cei care au ajuns să prefere gusturile mai bogate, precum cel sărat, acru sau amar au ajuns la maturitate.
Deserturile fără zahăr nu sunt foarte dulci, dar sunt foarte aromate.
O altă caracteristică este că nu cresc foarte mult. Nu ies pufoase, ci mai curând dense și umede.
Important este să fie gustoase și hrănitoare.
Checul cu banane poate fi făcut cu ouă, sau în varianta de post.
Rețeta de mai jos este oferită de Izabela Pănescu.
Ingrediente
Metodă de preparare
Dacă pregătiți acest chec în varianta de post, trebuie să înlocuiți ouăle cu semințe de chia.
Amestecați 2 lingurițe de semințe cu 8 linguri de apă și lăsați-le la hidratat. Se vor umfla și vor căpăta o textură gelatinoasă, ca albușul de ou.
Pasați bananele și puneți-le într-un bol încăpător.
Adăugați făina amestecată cu bicarbonatul de sodiu.
Puneți uleiul și ouăle sau semințele de chia înmuiate.
Adăugați apoi curmalele, nucile sau stafidele. Puneți scorțișoară și/sau vanilie, după preferință.
Amestecați totul foarte bine. Compoziția trebuie să fie potrivită ca densitate. Dacă mai trebuie făină, mai adăugați, astfel încât să nu fie prea moale.
Turnați compoziția într-o tavă de chec/pâine tapetată cu hârtie de copt.
Presărați pe deasupra nuci și stafide sau felii/rondele de banane.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius.
Checul cu banane fără zahăr ar trebui să fie gata în 40-50 de minute. Verificați cu o scobitoare dacă mijlocul este copt bine.
Dacă scobitoarea iese umedă, mai lăsați checul câteva minute.
Chec marmorat de post (chec zebră)
Chec de post cu mere rase și stafide
Chec rapid la tigaie cu mere sau portocale
Checul cu banane poate fi preparat în două culori.
Împărțiți compoziția în două părți egale. Într-o parte puneți 1 lingură de pudră de cacao sau roșcove și puțină apă.
Pentru efectul de zebră sau efectul marmorat, puneți alternativ câte o lingură din fiecare compoziție în tavă.
Făina integrală nu crește foarte mult. Dacă acest lucru nu vă încântă, folosiți făină albă.
Iar dacă aveți o sensiblitate sau intoleranță la gluten, înlocuiți făina de grâu cu făină de orez.
Rețetă preluată din: Izabela Pănescu, Chec dulce și aromat, fără zahăr: https://www.izabelapanescu.ro/2017/11/14/chec-dulce-si-aromat-fara-zahar-reteta-video/
sursa: lataifas.ro