Cofeina are multe beneficii, între care și atenuarea consecințelor unei diete care induce obezitate. La această concluzie au ajuns cercetătorii în urma unui studiu recent, realizat pe șobolani.
Mai precis, cafeina poate combate creșterea în greutate provocată de o dietă bogată în zahăr și grăsimi. Oamenii de știință de la Universitatea din Illinois au făcut un experiment pe rozătoare, pe o durată de 28 de zile.
Cafeaua reduce cresterea in greutate: Freepik www.freepik.com
După ce le-au hrănit cu o dietă bogată în zahăr și grăsimi, le-au dat cafeină, din 4 surse: cafeină sintetică, extract de cafeină din ceaiul mate, ceai mate cofeinizat, extract de cafeină din cafea și ceai mate decofeinizat.
Cantitatea de cafeină utilizată echivalează cu 4 căni de cafea pe zi.
Animalele care au primit extract de cafeină au luat cu 16% mai puțin în greutate și au acumulat cu 22% mai puțină grăsime corporală decât șobolanii care au consumat mate decafeinizat.
Citește și: CAFEAUA o ARMĂ secretă împotriva OBEZITĂȚII și DIABETULUI (studiu recent)
Efectul anti-obezitate a fost observat și la animalele care au consumat cafeină sintetică sau extract de cafeină din cafea.
Investigațiile efectuate pe celulele rozătoarelor au arătat că efectul cofeinei se datorează alterării expresiei unor gene implicate în obezitate.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „Journal of Functional Foods”. Unul din autorii studiului spune că în baza rezultatelor, cafeina și ceaiul mate pot fi considerați agenți anti-obezitate.
Cum funcționează cafeina?
Autorii au descoperit o legătură între stocarea lipidelor în celulele grase și creșterea greutății și a grăsimii corporale.
Citește și: Nu mâncați dimineața dacă vreți să SLĂBIȚI, beți doar o CAFEA cu lapte dr. Mihaela Bilic
Obezitatea și supraponderalitate se datorează unei acumulări excesive de grăsime, care dăunează organismului. Nu doar țările dezvoltate sunt afectate de obezitate, ci și statele cu un venit mic.
În fiecare an se înregistrează circa 2,8 milioane de decese din cauza surplusului de kilograme.
De altfel, obezitatea crește riscul multor boli cronice, precum diabetul de tip 2, boala ficatului gras și alte afecțiuni cardio-metabolice.
Ceaiul mate este bogat în compuși fenolici, flavonoide și vitamine. Are efecte antioxidante puternice. Este consumat cu precădere în sudul Americii, dar este comercializat și la noi.
Unii îl folosesc ca alternativă la ceaiul negru și cafea, deoarece are numeroase beneficii pentru organism: protejează împotriva obezității, a diabetului, a bolilor cardiovasculare și a infecțiilor.
Citește și: Beți cafea VERDE în locul cafelei negre reduce GRĂSIMEA corporală, COLESTEROLUL și TENSIUNEA arterială (studii)
O porție obișnuită de mate conține 65-130 mg de cafeină, în timp ce 1 cană de cafea conține 30-300 mg de cafeină.
Sursă: Catharine Paddock, Gianna D’Emilio, Why caffeine may limit weight gain, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327391.php#1
sursa: lataifas.ro