In a doua zi de luni din ianuarie a fiecarui an, tinerii de 20 de ani din Japonia isi imbraca cele mai bune kimono-uri si costume, infrunta frigul iernii si se aduna in salile de evenimente din toata tara pentru a sarbatori trecerea lor oficiala la varsta adulta.
Cu toate ca, in anii trecuti, evenimentul reprezenta un moment de bucurie pentru tinerii ce implinisera 20 de ani in ultimele opt luni (sau care urmau sa implineasca pana pe 1 aprilie), festivitatile din acest an sunt nuantate de tristete si frica, contempland parca un viitor plin de incertitudine cauzat de pandemia de coronavirus si demografia distorsionata a Japoniei .
Mao Kato, care si-a sarbatorit luna trecuta cea de-a 20-a aniversare, se numara printre cei care marcheaza aceasta ocazie in mod traditional, intr-un kimono colorat furisode pe care il va purta la ceremonia oficiala a guvernului metropolitan din Tokyo. Aceasta si-a petrecut aproape toti cei doi ani in calitate de studenta traind in umbra COVID-19. „Cu siguranta mi-a perturbat studiile”, spune Kato. „Nu mi-am putut face noi prieteni, deoarece cursurile noastre erau online si nu am avut un contact adecvat cu seniorii mei, ceea ce imi afecteaza si perspectivele de angajare”.
Kato, care va absolvi peste doi ani, va intra pe o piata a muncii foarte diferita de cea experimentata de generatia parintilor si bunicilor ei. Cele doua decenii „pierdute” din Japonia in care a inceput sa creasca numarul lucratorilor neplatiti au creat o generatie care nu mai poate astepta cu nerabdare garantiile postbelice ale angajarii pe viata, cresterile salariilor de baza in functie de vechimea in munca si o pensie confortabila.
„Cu siguranta sunt mai mult ingrijorata decat entuziasmata de viitor”, spune Kato. „Devine din ce in ce mai greu pentru absolventi sa gaseasca locuri de munca si nu stim daca vom fi suficient platiti. Va trebui sa platim si pensiile parintilor nostri”.
Un numar record de 1,2 milioane de oameni din Japonia au salutat Anul Tigrului ca noi adulti, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, cu 40.000 mai putini decat anul precedent si cu un minim istoric de cand guvernul a inceput sa tina evidenta in 1968, noteaza The Guardian.
In schimb, numarul persoanelor in varsta de 65 de ani si peste a ajuns la 36,4 milioane in toamna trecuta (aproape 30% din intreaga populatie), in timp ce speranta de viata a crescut la un record de 87,74 pentru femei si 81,64 pentru barbati.
sursa: Orange