Doar unul din 10 romani din Pilonul II isi verifica online contul de pensie privata obligatorie

Conform APAPR, doar 780.000 de romani isi verifica online contul personal de pensie privata obligatorie (Pilonul II), adica 10% din numarul total de 7,78 milioane de participanti inregistrati, asta desi toti cei 7 administratori existenti pe piata ofera aceasta facilitate pe portalurile proprii de internet.

Din acest motiv, APAPR deruleaza o campanie de informare pentru constientizarea acestei optiuni.

In 2021, precedenta campanie APAPR s-a concentrat pe posibilitatea participantilor de a primi pe e-mail scrisoarea anuala de informare, in locul formatului pe hartie.

„Accesarea in online a informatiilor legate de conturile individuale de pensie privata este un beneficiu pe care dorim sa il promovam in perioada urmatoare, avand in vedere avantajele de transparenta si accesibilitate pe care le ofera. Ii incurajez pe toti cei care au o pensie administrata privat sa isi deschida un cont online la administratorul fondului lor”, a declarat Radu Craciun, presedintele APAPR.

In 2021, fondurile de pensii private si-au continuat evolutia pozitiva, inregistrand castiguri semnificative pentru participanti prin plasamente diversificate, in conditii de risc redus, sustin eprezentantii APAPR. Conform acestora, dupa cresteri robuste in primele 9 luni ale lui 2021, fondurile de pensii au infruntat in ultimul trimestru provocarile aduse de reaprinderea globala a inflatiei, cresterea dobanzilor pe piata interna si turbulentele de pe pietele financiare internationale cauzate de incertitudinile privind noua varianta Omicron a coronavirusului.

Numarul total de participanti inregistrati in Pilonul II a ajuns la 7,78 milioane la finele anului 2021, dintre care numarul mediu al participantilor cu contributii virate lunar a fost de 4 milioane, in crestere cu 140.000 fata de 2020. Sumele administrate de cele 7 fonduri de pensii private obligatorii au ajuns la peste 89 miliarde de lei, in crestere cu 18,6% fata de finele lui 2020.

Randamentul mediu ponderat al celor 7 fonduri a fost de 5,88% in 2021, usor sub cel de 6,19% din 2020.

„Acest randament se traduce intr-un castig net pentru participanti in valoare de 4,5 miliarde de lei (910 milioane EUR) in 2021, usor peste castigul de 4,4 miliarde de lei (900 mil. EUR) generat in 2020. De la lansare (mai 2008) si pana in prezent, fondurile de pensii de Pilon II au inregistrat un randament mediu anual de 8%, generand pentru participanti un castig (net de toate comisioanele) in valoare totala de 21,7 miliarde de lei (4,4 miliarde EUR)”, arata APAPR.

In ceea ce priveste Pilonul III, pensii private facultative, numarul total de participanti a ajuns la circa 565.000 la finele anului 2021, crescand cu 37.000 fata de 2020, cel mai semnificativ spor din ultimii 5 ani. Participantii la Pilonul III au virat in 2021 contributii totale de aproximativ 420 milioane de lei, cu 13% mai mult decat in 2020 si o valoare maxima istorica in termeni anuali.

„Contributia medie lunara pentru participantii activi a ajuns in cursul anului 2021 la 150 de lei, adica exact plafonul de deductibilitate fiscala (400 EUR / an atat pentru salariati, cat si pentru angajatori). Aceste evolutii arata pe de-o parte interesul si increderea participantilor in sistemul de pensii facultative, precum si necesitatea cresterii plafonului de deducere fiscala, ramas neactualizat de 12 ani in pofida cresterii in aceasta perioada a salariului mediu net pe economie cu 144%. Aceasta face ca in termeni relativi facilitatea fiscala acordata Pilonului III are o semnificatie mai mica de jumatate decat atunci cand a fost introdusa in legislatie”, mai arata asociatia.

Randamentul mediu ponderat al celor 10 fonduri a fost de 5,5% in 2021. Sumele administrate de Pilonul III au depasit 3,4 miliarde de lei (690 milioane EUR) la finele anului 2021, cu 16,5% mai mult decat in 2020.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.