Franţa: Viitorul Europei spaţiale este o chestiune de ambiţie politică, afirmă şeful CNES

Viitorul aventurii spaţiale europene, în special a misiunilor umane de explorare spaţială, este o chestiune de „ambiţie politică”, a declarat marţi Philippe Baptiste, şeful Centrului Naţional francez de Studii Spaţiale (CNES), relatează AFP.

„Care este ambiţia Europei pentru spaţiu?”, a întrebat directorul general al CNES, evocând posibilitatea ca Europa să dispună de o capacitate autonomă pentru zboruri cu echipaj uman.

Astronauţii europeni au participat până acum la zboruri asigurate de alte puteri spaţiale, precum Statele Unite şi Rusia.

Zborurile cu echipaj uman sunt atât „un subiect emblematic, care cred că îi face pe toţi cetăţenii să viseze profund”, aşa cum o demonstrează frenezia populară pentru zborurile lui Thomas Pesquet, cât şi un mijloc de „dezvoltare a tehnologiilor, modalitatea de a pregăti (misiuni pe) Lună, de a pregăti (misiuni pe) Marte”, a precizat Baptiste.

Statele Unite pregătesc o revenire a astronauţilor pe Lună, la care ar trebui să participe şi astronauţi de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA). China şi India au decis şi ele să urmeze această cale.

Uniunea Europeană urmează să organizeze în februarie, la Toulouse, un summit dedicat spaţiului, prezidat de Franţa, care va fi, potrivit lui Philippe Baptiste, „un moment crucial pentru a vedea ambiţia Europei în ceea ce priveşte spaţiul”.

El va fi urmat în toamnă de conferinţa ministerială de la Paris a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), care va trebui să decidă finanţarea programelor spaţiale europene. Baptiste a reamintit că deşi bugetul european pentru explorarea spaţiului este „mult mai mic decât cel al americanilor”, Europa spaţială a înregistrat „succese foarte mari” în observarea Terrei, în telecomunicaţii şi lansatoare.

Cu toate acestea, un posibil program european de explorare cu echipaj uman nu ar fi „o simplă copie a programului Apollo”, care i-a dus pe americani pe Lună. Numărat „în ani”, el ar consta într-un „set foarte bogat, foarte variat de proiecte în care vor fi implicaţi numeroşi actori”, noi şi tradiţionali.

„Însă prima întrebare care trebuie pusă priveşte ambiţia politică”, a adăugat Philippe Baptiste.AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Moise, editor: Ana Alecu, editor online: Simona Aruștei)

 

Sursa foto: cnes.fr

sursa: AGERPRES


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.