Saptezeci de milioane de grade timp de 17 minute si 36 de secunde. Pe 30 decembrie, China a stabilit un nou record intr-unul dintre cele trei reactoare de fuziune nucleara denumite „sori artificiali”. Obiectivul este acela de a reproduce, strict experimental pentru moment, conditiile de temperatura si presiune observate in miezul stelelor. Materia formeaza apoi o plasma, o stare care nu este nici solida, nici lichida, nici gazoasa si in care atomii de hidrogen se contopesc, eliberand astfel energie.
Spre deosebire de reactoarele nucleare actuale, care se bazeaza pe principiul fisiunii (un nucleu de uraniu se imparte in doi atomi mai usori), fuziunea ofera, potrivit specialistilor, o sursa de energie mai sigura, mai curata si aproape nelimitata. Deseurile produse nu raman radioactive mai mult de o suta de ani, iar energia de fuziune continuta in atomii de hidrogen ai unui litru de apa echivaleaza cu 250 litri de petrol sau 300 de kilograme de carbuni.
O noua frontiera energetica, asadar, un fel de Graal dupa care oamenii de stiinta „tanjesc” de aproape saptezeci de ani caci recrearea conditiilor care fac stelele sa straluceasca nu este usoara.
Pana in prezent, exista doua metode principale de abordare pentru a ingradi materia si a o face sa atinga aceste temperaturi si presiuni extreme: fie in camere uriase de vid – tokamak – supuse unor campuri magnetice extrem de puternice (fuziunea prin inchidere magnetica), fie intr-o capsula mica de 2 milimetri in diametru, comprimata si incalzita de fascicule laser (fuziunea inertiala).
Inregistrari record
In august anul trecut, cele 192 de lasere de la National Ignition Facility (NIF) din California au produs 1,9 megajouli, dintre care cercetatorii americani au reusit sa recupereze 1,3 megajouli sub forma de energie termonucleara. Cu alte cuvinte, ne-am apropiat de pragul de aprindere, moment in care am reusit sa recuperam atata energie termonucleara cat ne-a furnizat energia laserului, corespunzator pragului de aprindere al unei reactii de fuziune autosustinuta.
In septembrie, start-up-ul american Commonwealth Fusion Systems (CFS) de la prestigiosul Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, a reusit sa creeze un camp magnetic de 20 tesla, de 400.000 de ori mai mare decat cel al Pamantului, folosind un tip nou de magnet supraconductor.
„Incercam sa construim piramida lui Keops. Fiecare etaj conteaza. Si pana acum, toate pietrele se potrivesc bine”, rezuma Andre Grosman, director adjunct al Institutului de Cercetare a Fuziunii prin Limitare Magnetica (IRFM) la Comisia pentru Energie Atomica (CEA), citat de Le Journal du Dimanche .
Bani… (de dorit) din finantare privata
In ciuda urgentei climatice si a progreselor recente, momentul producerii de energie prin fuziune este inca teoretic si indepartat. Cercetatorii vorbesc, cu o certitudine stiintifica tot mai mare, abia despre a doua jumatate a secolului XXI. Cu toate acestea, aparitia unor jucatori privati ar putea accelera considerabil aceasta cautare a energiei curate.
Odata cu intrarea in joc a start-up-urilor finantate de investitori precum Bill Gates sau Jeff Bezos, strangerea de fonduri este mult mai rapida decat finantarea publica, promovand astfel pariurile tehnologice si marile inovatii. Mai mult, noul record stabilit de China demonstreaza investitia sa in domeniul energiei, care ar putea oferi idei partenerilor/concurentilor stiintifici de pe scena internationala.
sursa: Orange