Deserturile de casă sunt întotdeauna mai sănătoase decât dulciurile din comerț.
Iar când ingredientele folosite sunt pline de substanțe nutritive, desertul obținut va fi negreșit mult mai consistent.
Halva in doua culori din seminte si miere: Azerbaijan stockers www.freepik.com
Un desert care poate fi inclus în categoria alimentelor hrănitoare este halvaua.
La cât de densă și sățioasă este, ar putea înlocui o masă în perioada posturilor.
Sunt diverse rețete de halva, preparate din felurite semințe și nuci.
Nu se știe cărei nații aparține cu adevărat. Unii o asociază cu Uniunea Sovietică, Rusia și Ucraina, alții cu Turcia și culturile arabice și indiene.
Rușii susțin că a apărut pentru prima dată în Iran, în urmă cu 2.500 de ani.
Denumirea ei provine din cuvântul arăbesc „halwa”, care înseamnă „dulciuri” sau „deserturi”.
În secolul al 7-lea, halvaua în Arabia era de fapt o pastă din curmale și lapte. În secolul al 9-lea, desertul era făcut din făină și zahăr.
În zilele noastre, halvaua poate fi preparată în două feluri diferite.
Un fel de halva este cea grecească și orientală, care se face din făină prăjită și zahăr.
Un alt tip, cel mai cunoscut, este cel preparat în URSS, din nuci sau semințe și zahăr.
Această halva este populară în zona mediteraneană, în Balcani și Europa de Est.
În alte țări, halvaua se face din morcovi sau fructe fierte.
Ingrediente
Mod de preparare
Această halva se prepară la rece. Tot ce trebuie să faceți este să pregătiți ingredientele necesare.
Miezul de floarea-soarelui și semințele de susan se dau prin robot sau prin râșniță, separat. Scopul este să le măcinăm fin.
Se pun în două boluri separate.
Adăugați în fiecare bol jumătate din cantitatea de miere de albine. Amestecați bine, pentru omgenizare.
Adăugați pudra de roșcove/cacao în compoziția cu miez de floarea-soarelui și puțină scorțișoară, dacă e pe gustul vostru.
Amestecați bine.
Pentru a obține o halva în două culori, așezați alternativ compozițiile.
Folosiți o formă pătrată sau dreptunghiulară. Puneți mai întâi stratul maro, apoi stratul alb (de susan). Presați bine compozițiile.
Continuați să alternați straturile în funcție de cantitatea de halva pe care o aveți.
Se dă la frigider și se lasă să se întărească.
Se scoate din formă și se taie felii.
Halva din semințe și miere doar 2 ingrediente!
Halva de casă rețetă tradițională din Sfântul Munte Athos
Halva din susan și nucă de cocos
Cele două tipuri de semințe pot fi amestecate în aceeași compoziție, dacă nu vreți neapărat o halva bicoloră.
Se pot pune de asemenea câteva semințe de susan întregi, pentru o textură mai crocantă.
Mierea poate fi înlocuită cu pastă de curmale, sirop de arțar sau de agave.
Peste halva se poate pune o glazură simplă, din miere și pudră de roșcove sau cacao.
Surse articol:
1. Folkways, Halva: Ancient and Nutritious: https://folkways.today/halva-eurasian-dessert/ 2. Alimentația ideală, Halva de susan (raw): http://alimentatiaideala.blogspot.com/2013/09/halva-raw.html
sursa: lataifas.ro