Acest prim bilant a luat in considerare indicatori precum PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare (unul dintre cei mai utilizati pentru a masura procesul de dezvoltare economica), evolutia ritmului de crestere si dinamica investitiilor productive din cele doua blocuri economice ale lumii, noteaza Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania
Astfel, PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare din zona euro se situa la doar 70,4% din nivelul inregistrat in SUA in anul pandemic 2020, in scadere semnificativa comparativ cu evolutiile de la inceputul anilor 2000 (peste 86%).
Aceasta deteriorare a nivelului de dezvoltare din zona euro comparativ cu evolutia din SUA a fost mai pronuntata in perioada de dupa incidenta Marii Recesiuni, un soc economico-financiar simetric, cu implicatii asimetrice.
Astfel, PIB/locuitor din zona euro ca procent din nivelul din SUA s-a diminuat de la 82,6% in anul 2006 la 75,6% in 2013, anul in care Uniunea Monetara Europeana a initiat ciclului economic post-criza.
Totodata, impactul pandemiei a fost mai sever in zona euro comparativ cu evolutia din SUA – PIB/locuitor la paritatea puterii de cumparare din zona euro (ca procent din nivelul din SUA) a scazut de la 71,6% in 2019 la 70,4% in 2020.
Evolutia nefavorabila a proceselor de crestere si dezvoltare din zona euro din perspectiva analizei comparative cu SUA a fost determinata, in principal, de climatul investitional. Astfel, investitiile productive din zona euro au evoluat la un ritm inferior celui inregistrat in SUA pe parcursul ultimelor decenii.
Baza acestei evolutii a fost discontinuitatea masurilor in directia aprofundarii procesului de convergenta economica europeana si de generare de capacitate de rezistenta la socuri.
Pe de alta parte, implementarea Noii Guvernante Economice Europene la nivel de regiune incepand cu anul 2012 a fost incompleta, iar pilonii acesteia nu au fost definitivati nici pana in prezent (in special Uniunea Bancara si Uniunea Pietelor de Capital).
La finalul acestui prim bilant al evolutiilor din zona euro la aniversarea a 20 de ani de la introducerea fizica a monedei unice europene atragem atentia cu privire rolul important al programelor lansate de Uniunea Europeana dupa incidenta pandemiei
coronavirus (cea mai severa criza sanitara la nivel mondial din ultimul secol) (Next Generation si cadrul financiar multianual) in redinamizarea proceselor de convergenta si dezvoltare economica, inclusiv prin sustinerea tranzitiei spre un nou model economic, axat de digitalizare, energie verde si rezistenta la incidenta socurilor (endogene si exogene).
sursa: Orange