Dacă aveți intoleranță la gluten, țineți cură de slăbire sau un regim fără cereale rafinate, vă încurajăm să încercați lipiile din conopidă.
Pot fi o alternativă ingenioasă la pâinea din făină albă, la care mulți vrem să renunțăm.
Lipii dietetice din conopidă, fără făină de grâu
Lipiile din conopidă nu au gluten, nici alți alergeni.
Sunt dietetice, deoarece au puține calorii și carbohidrați.
Nu vă speriați de lista lungă de ingrediente. Când excludem făina obișnuită dintr-o rețetă trebuie să folosim altceva în loc.
De cele mai multe ori, trebuie să apelăm la diverse semințe sau cereale, care leagă compoziția.
Câteva exemple în acest sens sunt semințele de in, semințele de chia, psyllium sau ovăzul.
Acestea conțin substanțe mucilaginoase care funcționează ca un agent gelifiant.
Ingrediente
Mod de preparare
Spălați, desfaceți conopida buchețele și puneți-o la fiert. Nu vă trebuie multă pentru această rețetă.
Pasați buchețelele cu blenderul, adăugând și 2 linguri de apă. Scopul este să obțineți o pastă.
(Conopida poate fi înlocuită cu cartofi sau dovleac fiert, sau un piure din alte legume).
Transferați piureul într-un bol încăpător. Adăugați tărâțele de psyllium și amestecați.
Lăsați compoziția un minut, pentru ca tărâțele să absoarbă lichidul și să se lege.
Dacă nu se gelifiază, înseamnă că tărâțele nu sunt bune, iar lipiile nu vor ieși.
Puneți apoi restul ingredientelor și omogenizați.
Aluatul este lipicios, de aceea trebuie să umeziți palmele cu puțin ulei. Frământați-l puțin.
Incorporați la final 1 linguriță de făină de năut, sau cât este necesar.
Împărțiți aluatul în mai multe biluțe, ajutându-vă de puțin ulei.
Întindeți bilele cu sucitorul în formă rotundă.
Încingeți o tigaie groasă și când s-a înfierbântat, puneți lipia. Lăsați-o să se coacă 2-3 minute, apoi întoarceți-o pe cealaltă parte.
Întrucât se umflă, trebuie să o presați cu paleta.
Lipiile coapte au de regulă pete aurii sau maro.
Scoateți-le pe un tocător și acoperiți-le cu un prosop. Astfel se vor păstra moi.
Lipiile din conopidă sunt foarte bune calde. Sunt suficient de flexibile încât să le folosiți la shaorma, tortilla sau taco.
Se păstrează în frigider, într-un prosop, sau în congelator.
Când vreți să le serviți, reîncălziți-le în tigaie.
Chiftele de post, din conopidă
„Orez din conopidă” mai sărac în calorii și carbohidrați decât orezul adevărat
Conopidă înăbușită în sos de roșii rețetă grecească
Sursă articol: Biosano, Turte din conopidă: https://www.biosano.ro/blog/turte-din-conopida
sursa: lataifas.ro