Ministrul ucrainean de Externe: Rusia nu trebuie sa influenteze decizia admiterii Ucrainei in NATO

„Sesiunea Comisiei NATO-Ucraina, la Bruxelles, si negocierile de la Geneva, intre delegatiile Statelor Unite si Rusiei, au adus o saptamana cu evenimente diplomatice majore in Europa. Inca este prea devreme sa tragem concluzii complete, intrucat urmeaza alte doua evenimente majore: Consiliul NATO-Rusia si sesiunea Consiliului Permanent al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE). Totusi, se contureaza deja o imagine generala. Federatia Rusa a initiat negocierile pe tema asa-numitelor „garantii de securitate” pentru a ridica la maxim mizele formuland intentionat solicitari inacceptabile. Situatia pare a fi cinica in mod special, deoarece Rusia cere garantii de securitate in timp ce o forta de 100.000 de militari agita armele la frontierele Ucrainei, tinand ostatica Crimeea si luptand in Donbas, iar fortele speciale ruse submineaza securitatea la frontierele Belarusului cu Polonia si Lituania si resursele de gaz sunt transformate in instrument de politica externa”, afirma Dmytro Kuleba, conform unui comunicat remis agentiei MEDIAFAX de Ambasada Ucrainei in Romania.

„Rusia nu are nimic de spus in privinta aderarii Ucrainei la NATO. Nici Ucraina si nici partenerii nostri nu vor depasi niciodata aceasta linie rosie. Alianta occidentala nu va accepta sa ofere Rusiei garantii juridice privind neextinderea NATO spre est, intrucat acest lucru ar deveni o infrangere strategica. In ultimele saptamani, noi am colaborat intens cu partenerii pentru a consolida principiul diplomatic conform caruia „nu trebuie sa existe decizii despre Ucraina fara Ucraina”. Exact acesta este mesajul clar primit de rusi la Geneva. Statele Unite nu vor aproba nicio decizie despre Ucraina fara Ucraina, nici despre Europa fara Europa si nici despre NATO fara NATO. Unitatea blocului occidental distruge sperantele ruse de a face aranjamente cu americanii in timp ce alti parteneri sunt evitati. Ucraina continua colaborarea intensa pentru a consolida unitatea internationala in fata amenintarilor actuale. Acesta este un element central in strategia de contracarare a Rusiei si se inscrie intr-un set complex de masuri pentru a impiedica Rusia sa comita noi agresiuni”, a precizeaza ministrul ucrainean de Externe.

„Ucraina mentine angajamentul fata de un punct fundamental: indiferent de eforturile diplomatilor rusi, punctul de initiere a discutiilor despre garantii de securitate in regiunea euro-atlantica trebuie sa fie reducerea de catre Rusia a tensiunilor la frontierele Ucrainei si retragerea din Donbas si Crimeea. Sunt bucuros sa observ ca eforturile noastre consistente produc rezultate: nivelul de intelegere este in crestere in randul partenerilor nostri ca securitatea euro-atlantica este imposibila atat timp cat Ucraina este in pericol”, subliniaza Dmytro Kuleba.

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a propus, marti, organizarea unui nou summit in Formatul Normandia, cu Rusia, Franta si Germania, pentru identificarea unei solutii politice la conflictul separatist din estul Ucrainei. „A venit momentul sa ajungem la un acord pentru a pune capat conflictului si suntem pregatiti sa luam deciziile necesare in cursul unui nou summit” in Formatul Normandia, a declarat Volodimir Zelenski, dupa intalnirea cu oficiali din Germania si Franta, conform cotidianului Le Figaro.

Rusia a generat preocupari in Occident din cauza activitatilor militare in apropierea frontierelor Ucrainei. Administratia de la Kiev sustine ca Rusia a mobilizat zeci de mii de militari la frontierele Ucrainei si pregateste un atac. De asemenea, Moscova este acuzata de intensificarea sustinerii acordate insurgentilor separatisti prorusi din regiunile ucrainene Donetk si Lugansk.

Administratia Vladimir Putin argumenteaza ca poate mobiliza militari oriunde pe teritoriul Rusiei si cere Statelor Unite si Aliantei Nord-Atlantice garantii ca nu vor instala echipamente militare ofensive in apropierea frontierelor ruse. De asemenea, Rusia se opune extinderii NATO spre est.

sursa: Orange


Urmareste CriticNational.ro pe FACEBOOK.COM

Distribuie articolele noastre si intra in comunitate. Daca ai un comunicat sau o stire, trimite-o acum pe [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.