Ca structura, sursa principala a veniturlor o reprezinta salariul, cu o pondere de 70%, in timp ce 19% sunt venituri din prestatii sociale, 6% venituri in natura, 2,1% din activitati neagricole independente, 1,5% din agricultura, iar 1% venituri din proprietate si vanzarea de active, scrie Ziarul Financiar.
In medie, veniturile banesti ale unei gospodarii au fost de 5362 lei lunar (2121 lei pe persoana), iar veniturile in natura sunt estimate la 342 lei lunar pe gospodarie (135 lei pe persoana).
Datele INS arata ca mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.
La oras, veniturile banesti au o pondere de 96%, in timp ce in zona rurala de doar 89%. De asemenea, salariile brute si alte drepturi salariale reprezinta 76% din venit in urban si 57% in rural. In schimb, agricultura genereaza 4% din veniturile gospodariilor de la sate si doar 0,2% la oras
In ceea ce priveste cheltuielile, principalele destinatii ale acestora sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.).
Din volumul total, cheltuielile de consum reprezinta 61,7%, iar dintre acestea achizitia de alimente si bauturi nealcoolice are ponderea predominanta (32%), urmata de sumele alocate pentru intretinerea locuintei, electricitate, gaze, apa, combustibili (15,7%), iar 8% se duc pe bauturi alcoolice si tutun.Cea mai mica pondere revine educatiei, care atrage doar 0,2% din cheltuielile unei familii.
Plata taxelor, a impozitelor si a altor contributii a atras 33% din cheltuieli, in timp ce sumele alocate pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni, detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,4%).
sursa: Orange