Am scris și în alte articole că pătrunjelul este mai mult decât un zarzavat pentru ciorbe și ornament pentru aperitive.
Este o plantă medicinală în adevăratul sens al cuvântului. Atât frunzele, cât și rădăcina pot fi folosite în scop terapeutic.
Patrunjel: Yun Huang Yong
Rădăcina este un diuretic și depurativ excelent. La fel și părțile aeriene, dar într-o măsură mai mică.
Pătrunjelul conține de patru ori mai multă vitamina C decât portocalele.
Este deosebit de bogat în clorofilă.
Oferă vitamina E, vitamina B9 și vitamina B12, proteine, săruri minerale, antioxidanțiși uleiuri volatile.
Pătrunjelul este antitumoral, detoxifiant, antiinflamator, digestiv, vasodilatator, hipotensiv și neuroprotector.
Are o acțiune favorabilă asupra tuturor sistemelor: respirator, gastrointestinal, cardiovascular, reno-genital, articular și nervos.
Citește și Pătrunjelul merită ridicat la rangul de plantă medicinală de mare valoare
Este tonic și revigorant. Afectează în mod pozitiv metabolismul.
Biologul Eugen Giurgiu îl recomandă în curele de slăbire. Autorul oferă și o un mod practic de a-l folosi.
Cura de slabire rapida cu radacina de patrunjel: Ruth Hartnup / Jack
Pentru această rețetă trebuie să folosiți rădăcinile de pătrunjel, sub formă de decoct în lapte.
Ingrediente
Mod de preparare
Rădăcinile de pătrunjel se curăță (dacă nu sunt dintr-o sursă bio) și se spală.
Se toacă mărunt sau se dau prin răzătoare. Se pune apoi într-o cratiță, împreună cu laptele.
Când laptele începe să clocotească, se dă focul la mic și se fierbere până când scade la jumătate.
Strecurați laptele și păstrați-l într-o sticlă, la frigider.
Mod de administrare
Din acest „lapte de pătrunjel” se ia câte 1 lingură la fiecare oră.
Potrivit autorului, aceasta este una din cele mai rapide metode de a slăbi.
Cu siguranță acest preparat nu ajută numai în obezitate.
Citește și Cura cu suc de pătrunjel pentru retenție de apă, edeme, celulită
Dr. Eugen Giurgiu notează că rădăcina de pătrunjel este un agent remineralizant excelent.
Acesta produce o stimulare eficientă a rinichilor și a ficatului.
Este unul din cele mai bune leacuri pentru afecțiunile reno-urinare. Ajută la eliminarea nisipului, calculilor, uraților și edemelor cardiace sau renale.
În mod neașteptat, are și efecte antivirale.
La nivel general, pătrunjelul este tonic și revigorant. Înlătură anemia și oboseala.
Citește și O cură de detoxifiere cu pătrunjel redă sănătatea și energia organismului
Redă echilibrul energetic al organelor.
Reglează funcția glandelor enedocrine și menstruația.
Consumat cu regularitate, ne apără de degradare și îmbătrânirea prematură.
Decoctul de rădăcina de pătrunjel poate fi preparat și simplu, cu apă în loc de lapte.
Se pun 50 g de rădăcină la fiert într-un litru de apă pentru 20 de minute.
Se filtreză și se ține la rece. Se pot administra câte 2-3 căni pe zi.
Și sucul de rădăcină este bun. Se pot consuma câte 50-100 ml de suc pe zi, diluat cu suc de morcov, suc de măr sau apă simplă.
Surse articol:
1. Eugen Giurgiu, Pătrunjelul, Cele Mai Folosite 17 Plante Pentru Vindecare, Editura Meteor Press, 2019, 151-169 2. Oviduu Bojor, Catrinel Perianu, Pătrunjelul, Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe, Editura Fiat Lux, București, p. 89, p. 124 3. Constantin Milică, Camelia Roman, Daniela Troia, Pătrunjelul, Alimentația Pentru O Viață Sănătoasă, Editura Doxologia, 2017, pp. 21-23
sursa: lataifas.ro