Exscientia va primi o plata initiala in numerar de 100 de milioane de dolari, pentru descoperirea si proiectarea de medicamente cu molecule mici pana la nominalizarea candidatului cu cele mai mari sanse de a fi viabil. Dupa aceea, Sanofi se va ocupa de dezvoltarea clinica.
Sanofi se numara printre numerosii giganti farmaceutici care se aventureaza in domeniul inteligentei artificiale pentru a imbunatati acuratetea si a reduce timpul petrecut in cercetare, firme de investitii precum SoftBank mizand, de asemenea, pe acest spatiu.
Exscientia, care a devenit publica pe Nasdaq in octombrie, utilizeaza inteligenta artificiala pentru a descoperi molecule de medicamente, axate in special pe tratarea cancerului si a tulburarilor imunitare, prin parteneriate cu firme farmaceutice precum Roche si Bristol Myers Squibb.
Sanofi si Exscientia colaboreaza din 2016, iar daca firma franceza comercializeaza un medicament rezultat din acest parteneriat, Exscientia va fi, de asemenea, eligibila pentru plata unor redevente de pana la 21% din vanzari.
„In mod obisnuit, trebuie sa sintetizam 5.000 de molecule pentru a gasi acea molecula potrivita care va deveni apoi candidatul clinic. Aplicand inteligenta artificiala, poti face acest lucru potential doar analizand 500… Deci, acest lucru poate scurta termenele”, a declarat Frank Nestle, director global de cercetare si director stiintific la Sanofi.
In noiembrie, compania a investit 180 de milioane de dolari pentru o participatie de 10% pana la 15% in startup-ul francez Owkin, ai carui algoritmi predictivi au ca scop imbunatatirea cercetarii si dezvoltarii de noi tratamente impotriva cancerului.
sursa: Orange