Scopul unei diete sănătoase este să ne străduim să nu mâncăm nimic între mese, susține medicul nutriționist Mihale Bilic.
La fel ca oricare alt mușchi din corp stomacul poate fi antrenat și educat în favoarea sănătății și siluetei noastre.
Stomacul se educa dr. Mihaela Bilic: Antena Stars
Nu doar ceea ce mâncăm este important pentru a avea o alimentație sănătoasă, ci și când și cât mâncăm.
Iar când vine vorba de slăbit, cantitatea este la fel de importantă ca și calitatea alimentelor consumate.
Nutriționistul Mihalea Bilic spulberă multe mituri alimentare prin sfaturile sale.
Mulți consideră ideile sale extremiste sau cel puțin controversate.
Recomandările sale sunt însă însoțite de explicații pertinente.
Citește și 1 din 3 femei folosește mâncarea pentru a alunga tristețea, singurătatea, frustrarea, dezamăgirile dr. Mihaela Bilic
Medicul este de părere că a mânca mai puțin înseamnă o viață mai sănătoasă și mai lungă.
A avea stomacul gol este o normalitate, consideră nutriționistul.
Stomacul nu este o cavitate care trebuie umplută, așa cum cred mulți, ci un mușchi care poate fi antrenat.
„Stomacul este un organ muscular, care în condiții normale, între mese are pereții lipiți. Deci stomacul nu există ca și incită/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm”.
Stomacul se dilată/extinde când introducem alimente în el.
Atunci începe să lucreze pentru a putea digera mâncarea.
„În momentul în care s-a golit, stomacul și-a îndeplinit rolul, pereții lui se lipesc la loc și întră în stare de repaos până la următoarea masă”.
Nu este o tragedie să stăm cu stomacul gol. Foamea este un mușchi care poate fi antrenat, spune dr. Bilic.
În momentul în care ciugulim ceva, oricât de puțin, stomacul se „trezește la viață” și intră în funcțiune.
Citește și Foamea este ca un mușchi, care trebuie antrenat sfaturi pentru cei care vor să slăbească de la nutriționistul Mihaela Bilic
Mâncatul în continuu, fără pauze, stimulează stomacul să ceară mai multă mâncare. El va „simți” nevoia să fie mereu umplut.
„Obiectivul unei alimentații sănătoase este să reușim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreție de sucuri gastrice”.
Din păcate, păstrarea unei ritmicitate a meselor este o problemă majoră pentru mulți dintre noi.
Unii ronțăie tot timpul câteva ceva, astfel încât stomacul lor este tot timpul plin.
„Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca să ne săturăm”.
Acest principiu funcționează și în sens invers. Dacă reducem cantitatea de mâncare, sațietatea se va instala mai repede.
„Disciplinați-vă să mâncați mai puțin și stomacul se va umple mai repede”.
Gândirea greșită a omului de azi este că apetitul său trebuie satisfăcut numaidecât și că foamea este un lucru rău.
„Culmea, medicii nutriționiști au reșit să mute senzația de foame din sfera senzațiilor normale, firești, în sfera senzațiilor de nedorit”.
Citește și: Cum să mănânci mai puțin și să dobândești moderația dr. Mihaela Bilic
Surse articol:
1. Sunt Gospodină.net: https://suntgospodina.net/medic-mihaela-bilic-stomacul-trebuie-tinut-gol-in-momentul-in-care-ciugulim-ceva-raul-e-facut/ 2. Digi 24, Mihalea Bilic despre Postul Paștelui: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/mihaela-bilic-despre-postul-pastelui-40-de-zile-putem-trai-doar-cu-apa-inainte-de-nutritionisti-a-fost-religia-1469918
sursa: lataifas.ro